TAZ-tips van het Knack-team

© Kurt De Ruyter

Onze recensenten Els Van Steenberghe en Liv Laveyne, die dagelijks bloggen van op Theater Aan Zee in Oostende, geven alvast enkele tips.

Theater Aan Zee palmt Oostende voor de 14e keer in. Onze theaterrecensenten Els Van Steenberghe en Liv Laveyne, die dagelijks zullen bloggen vanuit Oostende, geven alvast enkele tips.

DE TIPS VAN ELS VAN STEENBERGHE:

Vliegen tot de hemel (’t Arsenaal/BJO)
Muziektheater voor iedereen vanaf 8 jaar waarin onder andere Michael De Cock, Warre Borgmans en Jos Geens de verhalen van Ovidius vertellen, samen met het BJO en illustratrice Gerda Dendooven.

Koning Leopolds alleenspraak (’t Arsenaal)
Mark Twains pamflet King Leopold’s Soliloquy: A Defense of His Congo Rule (1905) vormt het uitgangspunt voor deze voorstelling waarin Leopold II door Rik Van Uffelen vertolkt wordt.

Haven 010 (’t Arsenaal/Muziektheater Walpurgis)
Geëngageerd muziektheater dat onder meer vertrekt vanuit het lied van Seeräuber-Jenny uit Die Dreigroschenoper van Bertolt Brecht en Kurt Weill en vanuit gesprekken met vluchtelingen.
Weg (Josse De Pauw) Even meesterlijk als eenvoudig muziektheater van Josse De Pauw en muzikanten Pierre Vervloesem en Peter Vermeersch. Over ouder worden en ongegeneerd terug- en vooruitblikken.

Heimwee naar Tirgu Mures (Villanella)
Hanneke Paauwe schreef deze monoloog over een Roemeens meisje dat in Brussel in de prostitutie gedwongen wordt voor actrice Clara van den Broek.

Bezette stad (KVS)
Prachtige voorstelling waarin regisseur Ruud Gielens de ziel van de stad al dansend, rappend en wandelend tracht te vatten. Met dank aan Paul van Ostaijens gelijknamige gedicht.

De Pruimelaarstraat (’t Arsenaal)
Puike enscenering van Louis Van Dievels klassieker over het modale leven in een Vlaamse volkswijk anno 1970 die opgeschrikt wordt door het nieuws dat een van hun buren een vrouwenmoordenaar is.

DE TIPS VAN LIV LAVEYNE:

Haven 010 (’t Arsenaal/muziektheater Walpurgis)
Haven 010 is een nieuwe muziektheatervoorstelling van ’t ARSENAAL en WALPURGIS. De tekst is van centrale gast Michael De Cock, die zich inspireerde op getuigenissen en gesprekken van en met vluchtelingen.

Vandenhond (Braakland/Zhebilding)
Vandenhond (10+): een kleine maar fijne muziektheatervoorstelling waarin acteur Pieter Genard ons door de ogen van een hond een blik gunt op extreemrechtse mechanismen.

Weg (Kaaitheater)
Josse De Pauw vertelt over het leven van een man, zijn oefeningen in weggaan en verslijten. Peter Vermeersch en Pierre Vervloesem voorzien een indrukwekkende soundtrack. Dit legendarisch akoestisch, elektronisch, gezongen, gesproken, gespeeld, gesampled jazztheaterconcert uit 1998 wordt nu hernomen tijdens TAZ.

Triptiek
Drie voorstellingen op locatie met als centraal thema ‘migratie’. Saw it on television/DIDN’t UNDRSTAND laat je als publiek aan den lijve ondervinden hoe een verstekeling in een vrachtwagencontainer zich moet voelen, in Heimwee naar Tirgu Mures vertelt een Oostblokmeisje hoe ze in de Brusselse prostitutie verzeilde en de film Not Waving, But Drowning van de jonge regisseur Elias Grootaers portretteert Indiase vluchtelingen, die gearresteerd worden door de Zeebrugse scheepvaartpolitie.

Het verjaardagfeest (FC Bergman)
Het Antwerpse collectief FC Bergman werd vorig jaar laureaat Jong theater met zijn punkversie van Pinters De Thuiskomst. Ditmaal gaan ze opnieuw aan de slag met een tekst van Pinter: The Birthday Party.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content