Tapis plein wint Vlaamse Cultuurprijs Erfgoed

© Mirjam Devriendt

Door een multimediale, interdisciplinaire en verfrissende aanpak blaast Tapis plein het erfgoed nieuw leven in.

Na onder andere Jan Hoet, Brugge Lokaal, Harald Thys & Jos De Gruyter en Paul Vermeulen gaat ook Tapis plein vzw aan de haal met een Vlaamse Cultuurprijs, meer bepaald die voor Cultureel Erfgoed.
Zijn nominatie voor de Cultuurprijs dankt Tapis plein aan het eigentijdse verhaal dat de vzw rond cultureel erfgoed breit. Door een multimediale, interdisciplinaire en verfrissende aanpak blaast Tapis plein het erfgoed volgens de jury nieuw leven in. Een mooi voorbeeld van de werkwijze van dit expertisecentrum is het project Onvoltooid Verleden Tijd, dat in samenwerking met Erfgoedjongeren vzw tot mei 2011 liep.

Via dat project daagde Tapis Plein jongeren van 14 tot 18 jaar uit om een ‘erfgoedspel’ te bedenken voor hun leeftijdsgenoten uit de jeugdbeweging. Via de website van het project konden de jeugdbewegingen aan de slag met allerlei erfgoedopdrachten.

Met Quartier Bricolé plaatst de vzw het werk van jonge ontwerpers in de kijker. In een winkel en in enkele vitrines in de Brugse Langestraat kan het publiek op een ongedwongen manier kennismaken met ontwerpen uit de textiel-, juwelen- en designsector. Daarbij aansluitend onderzocht de vzw op de trefdag ‘Design met Wortels’ de industriële mogelijkheden van ambachtelijk design.

Het Groot Onderhoud
Tapis plein ontstond binnen het kader van Brugge 2002 Culturele Hoofdstad van Europa. Sinds 2003 bouwt het projecthuis voor erfgoed en alledaagse cultuur zijn werking verder uit. In 2007 volgde de structurele erkenning door de Vlaamse Gemeenschap. Jorijn Neyrinck is de drijvende kracht achter de vzw Tapis plein.

Tapis plein kreeg de Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed, die bestaat uit 12.500 euro en een bronzen beeldje van kunstenaar Johan Tahon, uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege tijdens de studiedag Het Groot Onderhoud van het steunpunt Faro in het Mechelse Lamot. Tijdens deze studiedag voerde de sector, op initiatief van Faro, in werkgroepen een debat over de beleidsuitdagingen op het vlak van cultureel erfgoed.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content