Sven Gatz pompt 42 miljoen euro in cultuurpatrimonium

Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Deze week lichtte hij in Knack nog zijn beleid toe in een gesprek met Bert Anciaux. Vandaag lijkt Minister van Cultuur Sven Gatz (OpenVLD) ook zijn andere belofte waar te maken: naast besparen zal hij ook investeren.

Deze week lichtte hij in Knack nog zijn beleid toe in een gesprek met Bert Anciaux maar vandaag lijkt Minister van Cultuur Sven Gatz (OpenVLD) ook die andere belofte waar te maken: naast besparen zal hij ook investeren, meer bepaald in het cultuurpatrimonium, dat verklaarde hij vandaag bij de bespreking van zijn beleidsnota Cultuur in het Vlaams Parlement.

Via het Financieringsfonds voor schuldafbouw en eenmalige investeringsuitgaven (FFEU) investeert Vlaanderen de komende jaren 42 miljoen euro in het eigen cultuurpatrimonium. In dit fonds recupereert de Vlaamse overheid de overschotten tussen de uitgaven die de overheid in de begroting heeft geraamd en wat er werkelijk werd uitgegeven. Ook via het Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI) worden middelen vrijgemaakt om het cultuurpatrimonium te ondersteunen.

Zo zal de grondige renovatie van de gevel van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) kunnen worden afgerond en kan de Singel haar theatertoren moderniseren.Minister Gatz wil ook investeren in het masterplan van het Kasteel van Gaasbeek, om het museum toegankelijker te maken en het een grotere uitstraling te geven. Met het budget dat naar de stedelijke operagebouwen gaat, worden bijvoorbeeld in Antwerpen enkele ingrepen uitgevoerd om de verdere werking te verzekeren. In het kasteelpark Ter Rijst in Pepingen kunnen met de FoCI-middelen appartementen voor artists in residence worden gebouwd.

“De middelen die via het FFEU en het FoCI worden vrijgemaakt wil ik inzetten over verschillende kunstdisciplines heen. Door zowel in podiumkunsten als in kunsten en erfgoed te investeren, versterken we het Vlaams cultuurpatrimonium”, aldus Gatz.

(E.V.S.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content