Studio 100 laat Plopsa doorlichten, na getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag

Plopsaland in Adinkerke op archiefbeeld. © Belga

In een onderzoek van De Tijd spreken tientallen getuigen van grensoverschrijdend gedrag bij pretparkengroep Plopsa. Ze schetsen verhalen van een doorgedreven 24/7-cultuur, vernederingen en verdeel-en- heerstactieken. Studio 100 laat het bedrijf doorlichten.

Studio 100 heeft Christine Mussche aangesteld om de bedrijfscultuur van Plopsa te onderzoeken. De advocate kwam aan zet nadat Hans Bourlon, de CEO van Studio 100 en bestuurder bij Plopsa, werd ingelicht over de tientallen getuigenissen die De Tijd verzamelde. 

De krant sprak tussen november 2022 en februari 2023 met 52 mensen. Het gaat voornamelijk om voormalige werknemers van diverse afdelingen van de Belgische Plopsa-tak: de personeelsdienst, IT, boekhouding, sales en marketing, aankoop, Plopsa Hotel… 45 van hen getuigen over incidenten met het management tussen 2003 en vandaag. Uit de gesprekken komt een patroon naar voren van grensoverschrijdend gedrag.

Steve Van den Kerkhof, de CEO van Plopsa, wordt aangewezen als de aanjager, ondersteund door zijn twee directeurs. De getuigen hebben het over scheldpartijen, beledigingen, een doorgeschoten 24/7-werkcultuur waarbij vakantiedagen en rustperiodes niet worden gerespecteerd, pesten en mensen tegen elkaar opzetten.

In een reactie op het artikel van De Tijd laat Studio 100 weten ‘deze meldingen zeer serieus’ te nemen. We ‘hebben daarom een grondig en onafhankelijk onderzoek ingesteld’, aldus de mededeling.

‘Het onderzoek wordt geleid door meester Christine Mussche. Zolang het onderzoek loopt behouden we het vertrouwen in het management van Plopsa. Studio 100 wenst te benadrukken dat het garanderen van een veilige omgeving, zowel voor werknemers als bezoekers, een absolute prioriteit blijft.’

Partner Content