Studie: Creatieve geesten hebben vaker psychopathische kenmerken

Patrick Bateman in American Psycho © -

Creativiteit wordt in een nieuwe studie gelinkt aan psychopathische trekken. Onderzoekers hebben ontdekt dat creatievelingen een hoger emotioneel gebrek aan terughoudendheid bezitten, vaker oneerlijk zijn en meer risico’s nemen.

Er wordt wel eens gezegd dat artistieke mensen moeilijk zijn om mee om te gaan. Dat is uiteraard een stoutmoedige veralgemening, maar voor sommige artiesten is het absoluut waar. Een nieuw onderzoek denkt de oorzaak hiervan gevonden te hebben.

Researchers aan de De La Salle University in Manila hebben de persoonlijkheidskenmerken van psychopaten vergeleken met die van creatieve mensen. Het onderzoek werd gepubliceerd in ‘Personality and Individual Differences’. ‘We kwamen tot de vaststelling dat emotionele ongeremdheid, in de vorm van psychopathische vrijmoedigheid, eigen is aan sommige creatieve persoonlijkheden en functioneel gezien gelinkt is aan het creatieve proces’, leggen de onderzoekers uit.

Samenvallende karaktertrekken

‘Algemeen gesproken kunnen we vaststellen dat een creatieve omgeving een persoon niet noodzakelijk verandert in een meer arrogante of oneerlijke persoonlijkheid, maar dat creatieve industrieën dit soort persoonlijkheden actief uitzoekt omdat het dé kenmerken zijn die samengaan met creativiteit’, valt te lezen in de studie.

Ook ontdekten de onderzoekers dat het in het geval van creatieve zielen vaker gaat om sociale psychopaten dan antisociale psychopaten. Dat betekent dat dit soort mensen ook niet noodzakelijk gemeen of wreed zijn. De extreme ongeremdheid helpt hen om creatief te zijn, zonder helemaal naast onze samenleving te staan. (LP)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content