‘Straf dat we het halen ondanks taalhandicap’ (Tim Van Aelst)

Tim Van Aelst (midden), geflankeerd door Ben Segers en Bruno Vanden Broecke. © Belga

‘De International Emmy Award voor ‘Wat Als ?2′ betekent dat we ook nog net iets betere grappen hebben kunnen schrijven dan in de eerste reeks’, aldus bedenker Tim Van Aelst.

“We hadden deze prijs echt niet verwacht”, aldus Tim Van Aelst dinsdagochtend vanuit New York, om 2.30 uur plaatstelijke tijd in een telefonische reactie aan Belga.

‘Fier’

“We mogen toch wel fier zijn dat we dit gehaald hebben, niet alleen omdat we uit een klein land komen, maar ook omdat we dit presteren ondanks de gigantische handicap die de taal, het Nederlands, op het internationale niveau vaak is. Het betekent dat we ook nog net iets betere grappen hebben kunnen schrijven dan in de eerste reeks. Dat is allicht het voordeel van de ervaring die op een bepaald moment begint te spelen.”

Over de reden van het succes zegt Van Aelst: “We hebben een concept genomen dat zo oud is als de straat, dat al bestaat sinds de Griekse mythologie, en dat gebruikt als uitgangspunt voor het bedenken van sketches. Die slaan blijkbaar bij een heel breed publiek aan.

Of dit betekent dat de serie dan ook een lange toekomst tegemoet mag zien? “Dat valt nog te bezien”, reageert Tim Van Aelst. “We zijn een klein productiehuis. We zullen nu eerst onze krachten moeten wijden aan ‘Safety First – The Movie’, en dan moeten we zien wat nog haalbaar is voor de andere series. Maar de prijs geeft ons zeker een flinke boost om voort te doen.”

“Wat als?” won eerder al een Gouden Roos, de gouden medaille op het World Media Festival in Hamburg en de Rockie Award op het Banff World Media Festival in Canada. Het programma werd in oktober genomineerd voor een International Emmy in de categorie Comedy.

Het moment waarop ‘Wat als?’ wint

Dinsdagnacht wist “Wat als? 2” deze nominatie te verzilveren tijdens de uitreiking van de 42ste International Emmy Awards in het Hilton Hotel in New York. Medegenomineerden in de categorie Comedy waren “Please Like Me” (Australië), “Late Nite News” with Loyiso Gola (Zuid-Afrika) en “The Major’s Wife” (Brazilië).

De aanwezige Wat als?-crew maakte zelf een slow motion video van de eerste seconden na de bekendmaking van de winnaar. Acteur Günther Lesage blijft er nog rustig onder, maar bedenker Tim Van Aelst lijkt wel met verstomming verslagen. Bekijk hieronder de video. (Belga/DB)

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content