Stille bom tegen besparingen op cultuur

Vandaag wordt in kunst- en cultuurinstellingen over de hele wereld een ‘artbomb’ tot ontploffing gebracht. In Antwerpen gebeurt dit onder meer op het terras van het M HKA.

Geen zorgen, de collectie van het museum loopt geen gevaar. De ‘bom’ zal gewoon veel gekleurde rook verspreiden over het terras.

‘Artbomb’ is een van oorsprong Nederlands initiatief. De regering wil daar fors besparen op de culturele sector, en dat is niet naar de zin van veel mensen uit de artistieke wereld en daarbuiten.

Intussen hebben al musea en cultuurhuizen over de hele wereld hun medewerking bevestigd, en gaat het initiatief over veel meer dan enkel de Nederlandse besparingen. Van New York tot China, en van Berlijn tot Taiwan: overal ter wereld is vandaag een visueel signaal te zien tegen de volgens de initiatiefnemers groeiende minachting van de regeringen voor de culturele sector.

Het is de bedoeling dat deelnemers op het middaguur een gekleurde rookbom doen ontploffen. Door het tijdsverschil zal dit natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd gebeuren. Op de site van Artbomb wordt gevraagd om zoveel mogelijk filmpjes en foto’s van de happenings online te zetten. Deze zullen allemaal op de website van Artbomb te zien zijn.

Ook in Vlaanderen wordt mee geprotesteerd. Onder meer in het Cultuurcentrum van Mechelen, het M HKA van Antwerpen en het HISK in Gent zullen vanmiddag rookbommen ontploffen. Een volledige lijst van alle deelnemende organisaties vind je op de site van Artbomb.

Bekijk de lijst en het beeldmateriaal hier. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content