Stad Genk wint Vlaamse Cultuurprijs voor Lokaal Cultuurbeleid

© Mirjam Devriendt

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft de prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Lokaal Cultuurbeleid 2011-2012 uitgereikt aan Stad Genk.

Met de prijs bekroont de jury van de Cultuurprijzen Vlaanderen de stad Genk omdat ze de voorbije jaren enkele krachtige culturele sites deed verrijzen: de bibliotheek en het cultuurcentrum C-mine. De prijs werd uitgereikt aan het einde van de LOCUStoer, het jaarlijkse netwerkmoment van het lokaal cultuurbeleid, dat dit jaar in het teken van een duurzame toekomst staat.

Vernieuwing en traditie

“Met haar bibliotheek en cultuurcentrum bewijst de Stad Genk dat vernieuwing en traditie prima samengaan”, zegt de jury. “Genk bewijst dat een integraal lokaal cultuurbeleid wel degelijk een grote dynamiek voor de hele gemeenschap genereert, hoe groot of klein die ook is.”

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege was ook vol lof voor de stad. “Cultuur is het cement van onze samenleving, en dat hebben ze in Genk goed begrepen”, zei ze.

Sites

De bibliotheek van Genk, een monumentaal kubusvormig ‘glazen huis’ op het vernieuwde stadsplein, werd in 2008 ingehuldigd. De markante bibliotheek is van de hand van de Franse architect Claude Vasconi. De bib beschikt over een speelse en inspirerende jeugdafdeling met onder andere een voorleestheater, een studeerruimte en een uitgebreide muziekafdeling.

Het nieuwe cultuurcentrum op C-mine, een beschermde historische mijnsite in Winterslag, beschikt over twee podiumzalen en een volwaardige tentoonstellingsruimte.

Cultuurprijzen

De Cultuurprijzen 2011-2012 zijn een blijk van erkenning voor organisaties of personen die een opmerkelijke bijdrage hebben geleverd aan het cultuurleven in Vlaanderen. De laureaten worden aangeduid door een jury, samengesteld door de Vlaamse minister van Cultuur. Aan elke prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden.

Eerder deze maand ging de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste naar danseres en choreografe Anne Teresa De Keersmaeker. Ze werd beloond met 20.000 euro. (GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content