‘South Park op TMF wordt te vroeg uitgezonden’

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) waarschuwt TMF voor de uitzendingen van “South Park”. De VRM vindt dat de animatieserie om 18 uur op een te vroeg tijdstip wordt uitgezonden en dat de uitzending om 21 uur niet van de gepaste waarschuwingen wordt voorzien.

De kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen van de VRM controleerde de uitzendingen van “South Park” op TMF van 25 tot en met 28 april. Elke aflevering wordt een eerste maal uitgezonden omstreeks 18 uur en om 21 uur herhaald. In de afleveringen komen volgens de VRM regelmatig “geweldscènes, expliciet seksueel getinte uitspraken, seksueel geladen handelingen, grof taalgebruik en discriminerende opmerkingen” voor.

De kamer meent dat dergelijk geweld op televisie verschillende schadelijke gevolgen kan hebben voor minderjarigen. “De kans op schadelijke gevolgen wordt sterk beïnvloed door de context. De indringendheid van het geweld in de serie, vaak gepaard met ernstige verwondingen en veel bloedvergieten, is een element dat deze schadelijke gevolgen versterkt”, luidt het.

Hoewel het realiteitsgehalte van het geweld in “South Park” zeer laag is doordat het om een animatieserie gaat, kan het geweld volgens de VRM voor zeer jonge kinderen als geloofwaardig worden ervaren. Wat betreft de seksuele handelingen en termen, zegt de kamer dat jonge kinderen dergelijke handelingen en termen nog niet goed kunnen interpreteren. De kamer waarschuwt TMF voor deze overtreding en verplicht de omroep om de beslissing te publiceren in twee dag- en weekbladen. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content