Smartbe houdt petitie voor juridische zekerheid kunstenaarsstatuut

Smartbe houdt een petitie voor het behoud en een betere juridische zekerheid van het kunstenaarsstatuut.

Smartbe, de professionele vereniging voor creatieve beroepen, houdt een petitie-actie voor het behoud en een betere juridische zekerheid van het kunstenaarsstatuut. “We vragen aan de minister voor Werkgelegenheid en Arbeid om zo snel mogelijk overleg te plegen over de problematiek van de werkloosheidsreglementering voor kunstenaars”, luidt het in een persbericht.

Al 518 Nederlandstalige en 10.969 Franstalige Belgen hebben de petitie ondertekend. Volgens Eric Lauwers van Smartbe leeft de zaak immers meer in Franstalig België en telt de vereniging ook meer Franstalige leden. Met de petitie vraagt de vereniging toegang voor alle kunstenaars en technici tot de zogenoemde “cachetregel”, die de Rijksdienst voor arbeidsbemiddeling RVA momenteel enkel op muzikanten en artiesten van het spektakelbedrijf toepast.

Dankzij die regel kunnen artiesten die per taak betaald worden van een werkloosheidsuitkering genieten. “De cachetregel moet breder toegepast worden dan de RVA nu doet, voor iedereen die artistiek werk doet dus”, luidt het.

Meer transparantie

Ook wil Smartbe dat scheppende of beeldende kunstenaars hun inkomsten uit de verkoop van hun kunstwerken mogen omvormen tot loon. Op die manier betalen ook zij sociale zekerheid.

Tot slot vraagt de vereniging meer transparantie in de betreffende regelgeving om administratieve onzekerheid te vermijden. De petitie kan op petition.smartbe.be ondertekend worden. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content