SM Rechter: Boeiend

In de moeilijkste acteerprestaties uit hun carrière trappen Gene Bervoets en Veerle Dobbelaere mee de deur open voor een nooit sensationeel pleidooi voor het recht op kinky seksuele vrijheid.

SM Rechter * Zaterdag 15/10, 21.10 – vtm. Eric Lamens met Gene Bervoets, Veerle Dobbelaere, Marie Vinck. B 2009

Het zal wel puur toeval zijn dat net het paneel van ‘De rechtvaardige rechters’ uit het Lam Gods verdwenen is, niet? Die symbolische vraag is misschien ook al opgekomen bij Koen Aurousseau, de Mechelse rechter die in 1997 een veelbesproken proces aan zijn broek kreeg. Uiteindelijk werd de man schuldig bevonden aan slagen en verwondingen en aanzet tot prostitutie van zijn echtgenote, en werd hij uit zijn ambt ontzet. De reden? De op video vastgelegde extreme pijn- en lustspelletjes van hem en zijn vrouw – inclusief tepelklemmen en het betere naald- en draadwerk.

SM Rechter – die samen met Aanrijding in Moscou en Linkeroever tot de Fait Divers-reeks, behoort – is op die feiten gebaseerd, maar je kunt hem toch niet echt een reële en objectieve verfilming noemen. Van in het begin is het duidelijk aan welke kant regisseur Eric Lamens in zijn langspeelfilmdebuut staat, waardoor de prent veeleer een welgemeend pro deo dan een doorwrochte casestudie is. Verwacht dus geen zeldzaam gedetailleerd beeld over de hypocriete hamer van het gerecht te, noch enige uitdagende zinnige onthullingen over de grenzen der privacy of onze al dan niet geremde sm-driften.

Ondanks het bij momenten weinig subtiele scenario weet het stemmig nuchtere SM Rechter ergens aandoenlijk te boeien. De film weet zich immers los te wringen van zijn opzienbarende context en toont zich vrij oprecht over de échte pointe van dit verhaal: een man die uit diepe liefde voor zijn depressieve vrouw openstaat voor haar lang verdrongen sadomasochistische verlangens.

Terwijl het politiekorps haast kolderachtig geportretteerd wordt – op Bruno Vanden Broucke als onderzoeksrechter na – vullen een zo goed als onherkenbare Gene Bervoets en Veerle Dobbelaere de hoofdrollen overtuigend in. In de moeilijkste, misschien wel beste acteerprestaties uit hun carrière trappen ze zacht mee de deur open voor een nooit sensationeel pleidooi voor het recht op kinky seksuele vrijheid.

Luc Joris

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content