Slechts één kandidaat om Lam Gods te restaureren

© Belga

Het Lam Gods is dringend aan restauratie toe. Enkel het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium wil die uitdaging aangaan.

Er is uiteindelijk maar één kandidaat-restaurateur voor het Lam Gods, de wereldberoemde triptiek van de gebroeders Van Eyck. Het gaat om het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

Het Lam Gods is dringend aan restauratie toe. Zo moet de lak die er vijftig jaar geleden op werd aangebracht, verwijderd worden. Nu blijkt dat alleen het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium kandidaat is voor de restauratie. Een Gents studiebureau zal onderzoeken of de bieding conform het lastenboek gebeurde.

Daarna beslist de Kerkfabriek van de Gentse Sint-Baafskathedraal of ze met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in zee wil gaan. “Tenminste onder de opschortende voorwaarde van een positief advies van de Topstukkenraad en Ruimte en Erfgoed”, aldus rector Collin. “Het is uiteindelijk de Vlaamse regering die het licht op groen moet zetten.”

Vlaanderen subsidieert de restauratie voor 80 procent, de kosten worden op anderhalf miljoen euro geraamd. Het is nog onduidelijk waar de restauratie zal plaatsvinden. In het Topstukkendecreet staat dat een topstuk enkel verplaatst mag worden naar een andere plaats binnen de ruimte waar het zich bevindt, tenzij na uitdrukkelijke goedkeuring van de Topstukkenraad. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content