Slachtoffers Jimmy Savile eisen schadevergoedingen

© Reuters

Een vijftigtal slachtoffers van de vroegere Britse televisiester Jimmy Savile gaat schadevergoeding eisen van diens erfgenamen en van organisaties waarvoor hij heeft gewerkt, zoals de openbare omroep BBC.

Een vijftigtal slachtoffers van de vroegere Britse televisiester Jimmy Savile gaat schadevergoeding eisen van diens erfgenamen en van organisaties waarvoor hij heeft gewerkt, zoals de openbare omroep BBC. Dat heeft advocate Liz Dux meegedeeld.

Een onderzoeksrapport van de politie concludeerde dat de overleden Savile vermoedelijk meer dan 200 seksuele misbruiken heeft gepleegd. Savile overleed twee jaar geleden op 84-jarige leeftijd en kan dus niet meer vervolgd worden.

“De enige manier om de slachtoffers alsnog te vergoeden, is het bekomen van schadevergoedingen en interesten”, verklaarde Dux op de BBC. De slachtoffers zullen zich wenden tot erfgenamen van Savile, de BBC, de openbare gezondheidsdienst NHS, ziekenhuizen en “andere plaatsen waar misbruik is gepleegd”. Ze wachten volgens de advocate met de indiening van de aanvragen tot de lopende interne onderzoeken bij een aantal ziekenhuizen, de BBC en de NHS zijn afgerond.

Scotland Yard concludeerde dat Savile vermoedelijk meer dan 200 strafbare feiten heeft begaan, inclusief 34 verkrachtingen. De meeste slachtoffers waren minderjarig. De excentrieke televisiester, die vooral in de jaren ’70 en ’80 heel populair was, pleegde de misdaden onder meer in de gebouwen van de BBC, scholen, ziekenhuizen, …

De duistere kant van Savile kwam in oktober vorig jaar aan het licht. De bank NatWest, die het testament van de televisiester beheert, liet nadien weten dat ze activa ter waarde van 5,2 miljoen euro zou blokkeren in afwachting van de eventuele uitbetaling van schadevergoedingen en interesten. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content