Sidi Larbi Cherkaoui ontvangt Cultuurprijs Podiumkunsten

Vrijdag 31 augustus 2012 overhandigde Minister Schauvliege de cultuurprijs aan de choreograaf.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) reikte de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Podiumkunsten 2011-2012 op vrijdag 31 augustus 2012 uit aan choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. Ze deed dit tijdens het Theaterfestival in deSingel. De choreograaf ontving de Cultuurprijs omwille van ‘zijn internationaal toptalent met duizelingwekkende productiviteit’. Aan de prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden en het bronzen beeldje La ultima isla van Philip Aguirre.

Sidi Larbi Cherkaoui (1976) is de zoon van een Vlaamse moeder en Marokkaanse vader. Die rijke culturele achtergrond is een schier onuitputtelijke voedingsbodem voor zijn werk. Hij volgde een opleiding aan Anne Teresa De Keersmaekers dansschool P.A.R.T.S. en danste bij Les Ballets C de la B. Daar creëert hij vanaf 2000 zijn eerste choreografieën. Van 2006 tot 2010 maakte hij deel uit van de artistieke kern van het Toneelhuis. Sinds 2010 leidt hij zijn gezelschap Eastman.

Sidi Larbi Cherkaoui krijgt internationaal waardering. Het toonaangevende vakblad Tanz verkoos hem tweemaal tot choreograaf van het jaar. De voorstelling Babel (words), in een co-choreografie met Damien Jalet, werd vorig seizoen gelauwerd met de prestigieuze Prix Benois de la dance en twee Laurence Olivier Awards. In datzelfde jaar werkte hij mee aan ‘Der Ring des Nibelungen’, een regie van Guy Cassiers bij La Scala in Milaan. Daarnaast begeleidt hij de eindejaarvoorstelling van de dansopleiding van de Artesis Hogeschool. Hij creëerde vorig jaar ook een voorstelling bij het Nationaal Ballet te Amsterdam. Momenteel reist zijn jongste creatie, Puz/zle, door Europa. Eerder dit jaar mocht Sidi Larbi Cherkaoui ook de internationale boodschap van de dans uitspreken.

De jury – bestaande uit: Stijn Devillé (voorzitter), Nadia Abdelouafi, Jan Bral, Alex Mallems, Peter Missotten, Agnes Quackels en Leen Driesen (secretaris) – looft de laureaat: “Diversiteit is een rode draad in al zijn producties – diversiteit in taal, gebruiken, rituelen en religies. Telkens weer overstijgt hij de anekdotiek van die culturele smeltkroes. Op de scène smeedt hij een nieuwe sacraliteit, die de toeschouwers diep ontroert en beroert.”


Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege treedt de lovende woorden van de jury bij: “Sidi Larbi is een fantastische choreograaf en een uitzonderlijk danser. Hij verbaast en ontroert het publiek met zijn sierlijke stijl en inventieve vondsten, altijd spelend met elementen die in elkaar passen of nét niet. Hij behoort gewoonweg tot het beste wat Vlaanderen aan de wereld te bieden heeft.”

Interview met Cherkaoui waarin hij vertelt over zijn jongste creatie Puz/zle:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Els Van Steenberghe

Meer info: www.east-man.be en http://www.cultuurprijzen.be/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content