Sherlock: Elementaire televisie
BBC stopte Sherlock Holmes in een modern kleedje, en dat leverde een geweldige minireeks op.
Sherlock
Reeks: **** Extra’s: 0 (Dutch Film Works)
Reeks. ‘Sherlock Holmes met een iPad’, zo promootte Canvas deze BBC-reeks over de avonturen van Sherlock Holmes in het Londen van vandaag, toen ze net na nieuwjaar op tv werd uitgezonden. Een beetje een foute slogan, enerzijds omdat we in de drie afleveringen van dit eerste seizoen geen enkele iPad hebben zien passeren (wel laptops, een iPhone en andere smartphones), anderzijds omdat deze serie veel meer is dan een hightechtversie van de alwetende inspecteur uit eind 19e eeuw.
Wat Sherlock namelijk zo sterk maakt, is dat scenaristen Stephen Moffat (Dr. Who) en Mark Gatiss (League of Gentlemen) de klassieke verhalen van Arthur Conan Doyle hebben omgesmeed tot erg hedendaagse, flitsende televisie met een snel tempo, sterke dialogen en strakke plots. En dat terwijl ze er ook perfect slagen zijn om de alom bekende elementen uit Conan Doyles verhalen (het drugsprobleem van de detective, de rivaliteit met de sinistere Moriarty…) op een geloofwaardige manier naar onze tijd over te plaatsen.
Met deze reeks wordt ook echt duidelijk hoezeer de makers van de populaire ziekenhuisreeks House M.D. de inspiratie voor hun hoofdpersonage bij Conan Doyle hebben gehaald. Het geniale deductievermogen, de fascinatie voor schijnbaar onoplosbare raadsels, het gebrek aan empathie, de lastige relatie met hun sidekick Wilson/Watson, je moet al goed je best doen om bij deze Sherlock Holmes niet aan Gregory House te denken. Als Holmes in de eerste aflevering bijvoorbeeld bij de dood van een vrouw met blijdschap opmerkt dat er een seriemoordenaar aan het werk is en Watson hem erop wijst dat er een lijk tussen hen in ligt, reageert de detective droog met: ‘Een juiste analyse, maar ik had gehoopt dat je wat dieper zou gaan.’ Dat is toch een scène die ook in House had kunnen zitten.
Nu kun je de makers van Sherlock natuurlijk niet verwijten dat ze naar House hebben gekeken – zij zijn tenslotte begonnen – temeer daar hun aanpak in de eerste aflevering echt vuurwerk opleverde. De dialogen waren heerlijk, de plot zat erg goed in elkaar, er waren een hoop grappige momenten (het samenspel tussen dokter Watson – gespeeld door Tim uit The Office – en de assistente van Sherlocks broer!) en de schrijvers slaagden er perfect in om de klassieke elementen uit de verhalen rond Sherlock Holmes (zijn drugsverslaving, de rivaliteit met Moriarty) op een geloofwaardige manier naar onze tijd over te brengen.
En het is ook grappig dat een detective die al honderd jaar oud is veel modernere televisie oplevert dan al die hedendaagse Britse inspecteurs die de hoofdrol spelen in de krimireeksen van over het Kanaal.
Stefaan Werbrouck
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier