Selectie Circuit X is bekend

© Hof van Eede
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

De jury van Het Theaterfestival maakte de selectie voor het vijfde seizoen van Circuit X is bekend.

Circuit X is een platform dat een nieuwe generatie talentvolle podiumkunstenaars de kans wil geven om hun werk te tonen in cultuur- en gemeenschapscentra in heel Vlaanderen. De geselecteerde voorstellingen worden getoond tijdens Het Theaterfestival van 3 tot en met 13 september 2015 in Brussel en gaan daarna op tournee langs meer dan 30 cultuur- en gemeenschapscentra in Vlaanderen en enkele Nederlandse theaters en festivals.

De jury selecteerde vijf voorstellingen van makers die nog niet bekend zijn bij een breed publiek. A reason to talk van Sachli Gholamalizad (kunstZ) won afgelopen jaar op Theater aan Zee in Oostende de Circuit X-prijs en werd daarmee de eerste voorstelling van de selectie. De andere vier geselecteerde voorstellingen zijn TO BREAK – The Window of Opportunity van Robbert&Frank/Frank&Robbert (CAMPO), Het Weiss-effect van Hof van Eede, A piece of time van Nick Steur (Stichting SoAP) en THE LOVER van Bára Sigfúsdóttir (Curtain Call Productions).

Bij elke voorstelling wordt omkadering op maat voorzien door Circuit X, om de ontmoeting tussen kunstenaar en publiek te faciliteren aan de hand van een voor- of nabespreking.

De jury van Circuit X bestond dit jaar uit een afvaardiging van vier mensen uit de tienkoppige jury van Het Theaterfestival: Wouter Hillaert (coördinator rekto:verso, recensent De Standaard), Liv Laveyne (programmator CC De Grote Post en Jong Werk op Theater aan Zee, recensent De Morgen), Els Van Steenberghe (recensent Knack) en Evelyne Coussens (recensent De Morgen). Als aanvulling vanuit Nederland nam Marijn Lems (programmator De Brakke Grond) plaats in de jury.

Circuit X ontstond in 2011 vanuit intensief overleg met programmatoren van kunstencentra, werkplaatsen en cultuurcentra. Het vierde seizoen van Circuit X loopt nog tot mei 2015. Het initiatief wordt positief geëvalueerd door zowel organisatoren, deelnemende centra als de geselecteerde kunstenaars. De organisatie stelt zowel een stijging van het aantal toeschouwers per voorstelling vast als een stijging van het aantal deelnemende centra.

De selectie van Het Theaterfestival 2015 wordt in de loop van de maand mei bekendgemaakt.

(EVS)

Alle info: www.circuitx.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content