Schauvliege: ‘Kunstcollectie Belfius wordt voorlopig niet verkocht’

© Belga

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) bevestigd dat de kunstcollectie van Belfius niet verkocht wordt. Bij de oppositie klonk het: ‘Belfius mag die kunstwerken kosteloos afstaan, we hebben al genoeg geld in Belfius gestoken’

De kunstcollectie van de bank Belfius wordt voorlopig niet verkocht. Daarover heeft Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege een akkoord met de directie, verklaarde ze in het Vlaams parlement.

Vorige week raakte bekend dat Belfius een deel van zijn kunstcollectie wil verkopen als onderdeel van het besparingsplan. De bank heeft topwerken van onder meer Rubens, Jordaens, Breughel, Ensor, Magritte en Tuymans in huis.

De geplande verkoop was in het Vlaams parlement onderwerp van een reeks vragen van Jean-Jacques De Gucht (Open Vld), Yamila Idrissi (sp.a), Peter Reekmans (LDD), Erik Arckens (onafhankelijk) en Wilfried Vandaele (N-VA) aan minister van Cultuur Joke Schauvliege. “Wat gaat u ondernemen om te voorkomen dat deze kunstwerken verpatst worden aan het buitenland?”, vatte Idrissi de teneur van de vragen samen.

“Drie van de werken staan op de topstukkenlijst, die kunnen het land al niet verlaten zonder mijn toelating en ik ben niet van plan die te geven”, opende Schauvliege. “Daarnaast heb ik een overeenkomst met de directie van de bank dat de overige stukken niet worden verkocht voor we hebben overlegd. Dat gesprek vindt eind januari plaats.”

‘Belfius mag kunstwerken kosteloos afstaan, we hebben al genoeg geld in Belfius gestoken’

Vandaele en Reekmans vonden dat de minister bij dat gesprek mag vragen de kunstwerken kosteloos af te staan. “We hebben al genoeg geld in Belfius gestoken.”
Schauvliege is geen voorstander van een uitgebreidere bescherming van Vlaamse kunstwerken. “Ik ben zeer terughoudend tegenover een algemene beschermende maatregel voor privécollecties. Dat is een communistisch idee”, verklaarde ze. “Wel, dan zijn Frankrijk, Nederland en Denemarken communistische landen”, repliceerde Yamila Idrissi. “Ik denk het niet.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content