SABAM deelt Gouden Klaprozen uit

© Peter De Smedt

Onder meer Stefan Perceval en Jan Sobrie ontvingen een Gouden Klaproos voor hun verdiensten als (theater)auteurs.

‘Ik kon het niet geloven. Ik dacht, ik loop naar voor maar dit moet vast en zeker voor iemand anders bedoeld zijn. En toen kreeg ik de prijs. Hoe kan ik ooit al die mensen bedanken die steeds maar weer in me blijven geloven?! Hier is ‘em; mijn gouden klaproos! En dan al die mensen die zeggen dat ze u al jaren volgen en dat ze zo ongelofelijk blij zijn met wat ge doet….Ik word daar zo stil van, hé!’

Aan het woord is theatermaker, acteur, regisseur én auteur Stefan Perceval. Maandag 21 maart 2011 ontving hij uit handen van actrice Chris Lomme, die samen met Ignace Cornelissen de jury van deze categorie voorzat, de “Gouden Klaproos” van de Vrienden van SABAM in de categorie ‘Literatuur (toneel)’. Hij won de prijs voor zijn tekstMaria Vaart die hij schreef voor en ensceneerde bij Het Gevolg te Turnhout.

Jong talent bekronen

Dit was de derde editie van ‘De Gouden Klaproos’. Het is een tweejaarlijks evenement dat door de leden van SABAM georganiseerd wordt. Jonge scheppende kunstenaars, actief in verschillende disciplines, worden er bekroond voor hun prestaties, inzet en gedrevenheid. ‘Er werd gekozen voor een gouden klaproos omdat deze bloem symbool staat voor vastberadenheid en een onwrikbare wil om te overleven, zelfs in zeer barre omstandigheden. Als dat niet schoon is!’, aldus Perceval.

Het evenement vond plaats in de Zuiderkroon te Antwerpen. Een andere theatermaker die eveneens met een Gouden Klaproos naar huis mocht, was Jan Sobrie. Hij ontving een Gouden Klaproos uit de handen van actrice Alice Toen, die samen met Dimitri Leue de jury van deze categorie voorzat. Sobrie werd gehuldigd als jeugd(theater)auteur voor, onder meer, zijn knappe tekst en voorstelling Titus (KOPERGIETERY). Hij bewerkte de tekst ook tot een jeugdboek.

Verder vielen ook beeldend kunstenares Annelies Wouters, muzikant Regi Penxten, cineast Mieke Struyve, muzikant Hanne Deneire, zangeres Lady Linn en de televisieprogramma’s De Slimste Mens en Oud België in de prijzen. De SABAM-carrièreprijs “De Troubadour” ging naar Jari Demeulemeester, tot voor kort de directeur van de Ancienne Belgique te Brussel.

Els Van Steenberghe

Meer info: www.vlaamsesabamvrienden.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content