Ruth Mackenzie kleurt Hollandfestival 2015 exotisch én toegankelijker in

© Candan Erçetin
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

De 68e editie van het Holland Festival opent op 30 mei 2015 in Koninklijk Theater Carré met het concert Bo?az? Geçen ?ark?lar (Songs across the Bosporus) door het folkensemble Kardes Türküler én met een groot openingsfeest voor iedereen.

De 68e editie van het Holland Festival opent op 30 mei 2015 in Koninklijk Theater Carré met het concert Bogazi Geçen Sarkilar (Songs across the Bosporus) door het folkensemble Kardes Türküler. Hoofdgast is de klassiek geschoolde diva van de Turkse popmuziek, Candan Erçetin. Het is de eerste editie van Ruct Mackenzie die het Holland Festival sinds september 2014 leidt.

Zij zet de ‘Holland Festival-koers’ voort en programmeert zowel innovatieve projecten als wereldklasse. Daarbij presenteert ze zowel nieuwe namen als gevestigde makers. Opvallend is dat Mackenzie zich meer op gratis toegankelijke evenementen voor een breed publiek wil richten. Daarom opent het festival niet alleen met een concert in Carré maar ook met een openingsfeest. Een grote dj-set wordt bovendien live gestreamd zodat iedereen thuis zijn eigen openingsfeest kan houden. Tevens wordt samen met het Stedelijk Museum ’s middags een gratis toegankelijke installatie op het Museumplein geopend van beeldend kunstenaar Liam Gillick.

Het festival 2015 heeft drie focussen: een eerbetoon aan de dan negentigjarige Pierre Boulez, aandacht voor Turkije in een breed muzikaal programma en onder de titel Power and the people toont het festival een aantal voorstellingen over leiderschap en over vrouwen die obstakels overwinnen die zij op hun pad vinden.

MUZIEK

De focus op Turkije en Pierre Boulez voert het muziekprogramma aan. Met onder meer de soefimuziek van Al-Kindi en Mercan Dede in A Night under Eastern Skies en de symfonische rock van mor ve ötesi en Sebnem Ferah. Sleutelfragmenten uit Pierre Boulez’ oeuvre zijn te horen in Beyond the Score®: a portrait of Pierre Boulez, uitgevoerd door Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag en vormgegeven door architect Frank Gehry. In het laatste festivalweekend zal ook werk van Boulez horen zijn tijdens de nieuwe Holland Festivaltraditie: 12 Hour PROM, een twaalf uur durende concertreeks. Tenslotte lanceert het Holland Festival de campagne Red de fagot. Tijdens het festival zullen acht korte wereldpremières ten gehore worden gebracht waarin de schoonheid van dit instrument tot zijn recht komt.

THEATER

Een deel van het theaterprogramma herbergt het thema Power and the people. Onder meer het roemruchte Spaanse gezelschap La Fura dels Baus komt met M.U.R.S., een smart show over een maatschappij die gedreven is door technologische ontwikkelingen. In Kings of War van Toneelgroep Amsterdam combineert regisseur Ivo van Hove drie van Shakespeares koningsstukken. De positie van vrouwen en hoe zij hun obstakels overwinnen, komt aan de orde in onder meer Oh My Sweet Land van Amir Nizar Zuabi, What if they went to Moscow? van Christiane Jatahy en You are my destiny van Angélica Liddell.

MUZIEKTHEATER

De muziektheaterprogrammering toont onder meer de Japanse popopera The End van Keiichiro Shibuya met virtuele superster Hatsune Miku en componist Arnoud Noordegraaf brengt een nieuwe opera As Big As The Sky, met decors en video van Ai Weiwei.

DANS

De dansprogrammering wordt aangevoerd door Extremalism, een omvangrijk werk van Emio Greco en Pieter C. Scholten met dertig dansers van ICKamsterdam en Ballet de Marseille dat zijn wereldpremière beleeft tijdens het Holland Festival 2015. En Boris Charmatz komt terug naar het festival met de nieuwe voorstelling manger.

In totaal presenteert het Holland Festival 45 producties met 99 voorstellingen / concerten / evenementen, verdeeld over 25 dagen. Het festival duurt van 30 mei tot en met 23 juni 2015.

(EVS)

Smaakmaker:

Karde? Türküler – Çe?m-i Siyah?m | izlesene.com

Alle info: www.hollandfestival.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content