Regisseur Jan Matthys krijgt oeuvreprijs in Biarritz

De Vlaamse regisseur Jan Matthys, bekend van ‘Katarakt’, ‘De smaak van Dekeyser’ en binnenkort ‘In Vlaamse velden’, krijgt op het audiovisueel festival in Biarritz de onderscheiding voor zijn volledige oeuvre.

De Vlaamse regisseur Jan Matthys wint de EuroFIPA of Honor van het Festival International de Programmes Audiovisuels (FIPA) in Biarritz.

De regisseur van tv-reeksen zoals In Vlaamse velden, Katarakt en De smaak van Dekeyser krijgt de onderscheiding voor zijn volledige oeuvre. De uitreiking vindt op 22 januari plaats in de Zuid-Franse stad.

De 27e editie van FIPA loopt van 21 tot en met 26 januari. Matthys is geen onbekende in Biarritz. Het door Matthys en Frank Van Passel geregisseerde De smaak van De Keyser nam in 2009 drie FIPA d’Or prijzen mee naar huis: voor beste serie, beste actrice (Marieke Dilles) en beste muziek (Wim De Wilde). Ook Matthys’ nieuwste fictieserie In Vlaamse velden zal in Biarritz worden voorgesteld. Na afloop van de prijsuitreiking krijgt het festivalpubliek een aflevering voorgeschoteld.

In Vlaamse velden wordt bij ons vanaf zondag 12 januari tien weken lang op één vertoond. De serie vertelt de overlevingsstrijd van de Gentse familie Boesman tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De carrière van RITCS-alumnus Jan Matthys begon met het regisseren van non-fictie zoals Zalm voor Corleone en De Bende van Wim, maar de doorbraak kwam er door reeksen als Katarakt en De smaak van De Keyser. Matthys regisseerde ook afleveringen van Aspe, Kinderen van Dewindt, De zonen van Van As, Code 37 en Quiz Me Quick. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content