Recensie Game Of Thrones 3 (dvd): Ergens onderweg
Game of Thrones brengt ook in het derde seizoen het beproefde recept – met personages die veel rondreizen en praten, afgewisseld met hevige uitbarstingen vol geweld – waardoor het déjà vu soms toeslaat.
Als u dacht dat bij óns de winter maar niet wil komen, prijs uzelf dan gelukkig dat u niet in de wereld van Game of Thrones woont. We zijn ondertussen drie seizoenen ver in de fantasyserie van HBO en de barre vrieskou en folterende sneeuwbuien die in de allereerste aflevering werden aangekondigd, laten nog altijd op zich wachten. Goed, ten noorden van The Wall begint er wel het een en ander te bewegen nu de ‘White Walkers’ hun lange mars zuidwaarts hebben aangevat, zodat Jon Snow en de rest van de Night’s Watch dit derde seizoen vooral door de sneeuw mogen ploegen om het dreigende onheil te overschouwen.
In de rest van Westeros en Essos is het nog business as usual, en in Game of Thrones betekent dat natuurlijk veel geweld, seks, achterklap en wisselende coalities. Koning Joffrey zet zijn zinnen op de schone Margaery Tyrell, waardoor de positie van zijn gemalin Sansa Stark aan het hof van King’s Landing precair wordt. Gelukkig krijgt ze de hulp van Tyrion, de meest listige Lannister, die zijn eigen degradatie nog niet verteerd heeft. De derde Lannister, Jaime, wordt ondertussen door Brienne of Tarth terug geëscorteerd naar King’s Landing, voor een reis vol gevaren en weinig aangename ontmoetingen die van de blonde kingslayer het minst benijdenswaardige personage van dit seizoen maakt – als ik de arme Theon Greyjoy even buiten beschouwing laat.
Ook de rest van de hoofdpersonages is weer ergens onderweg: Daenerys probeert in Essos een leger te verzamelen waarmee ze de zee over kan trekken, Robb Stark gaat richting Riverrun en zijn kleine zus Arya keert terug naar Winterfell.
Het derde seizoen – waarin enkel het eerste deel van boek drie A Storm of Swords aan bod komt – houdt dus het succesrecept van Game of Thrones aan, met personages die veel rondreizen en praten, afgewisseld met korte, hevige uitbarstingen vol geweld. Met als hoogtepunt de ‘Red Wedding’ in de voorlaatste aflevering, een gebeurtenis die haar bijnaam niet gekregen heeft omdat er veel rode lopers in de huwelijkszaal lagen. Op die epische momenten blijft Game of Thrones ook bijzonder sterk en meeslepend, alleen begint het gevoel binnen te sluipen dat het maar blijft opbouwen en opbouwen zonder dat er echt een richting in zit. En daardoor slaat het déjà vu soms toe, nergens harder dan in de allerlaatste scène, die eigenlijk gewoon een variant is op de finale van seizoen 1. In België hoeft het niet meer zo nodig, maar in Game of Thrones mag het toch onderhand écht beginnen winteren.
Extra’s: een terugblik op seizoen 2, een overzicht van de nieuwe personages van seizoen 3, docu’s over de ‘wildlings’ en de huwelijkscoalities in de reeks, en een dozijn audiocommentaren.
Stefaan Werbrouck
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier