Proefprojecten doen wenkbrauwen rijzen: ‘Cultuursector is al lang klaar om evenementen veilig te organiseren’

© Mellon

De Crisiscel Cultuur is tevreden dat het Overlegcomité woensdag niet alleen versoepelingen, maar ook duidelijke parameters aangekondigd heeft. De sectorvereniging benadrukt wel dat de protocollen om evenementen veilig te organiseren, al lang bestaan.

‘De versoepelingen en parameters vormen een lichtpunt op de weg naar vrijheid, maar vooral naar heropening van de sector’, zegt Frederik Sioen na het Overlegcomité woensdag. De muzikant is de spreekbuis van de Crisiscel Cultuur, een coalitie van belangenbehartigers, kunstenaars, cultuurmedewerkers, organisaties en instellingen uit de Vlaamse gesubsidieerde en vrije cultuur- en evenementensector.

Vanaf 8 mei mogen evenementen (met inbegrip van recepties en banketten), culturele voorstellingen en erediensten buiten met maximum 50 personen plaatsvinden, op voorwaarde dat de situatie op de afdeling intensieve zorgen duurzaam verbetert en ongeveer zeven op de tien 65-plussers volledig gevaccineerd en beschermd zijn tegen het coronavirus. Dat zijn de parameters die gehanteerd zullen worden op de weg naar het buitenplan, waarin ook de cultuur- en evenementensector stilaan heropenen.

Het binnenplan is pas in juni in zicht. ‘Het is jammer dat binnenactiviteiten niet eerder kunnen doorgaan’, zegt Sioen. ‘Het cultureel seizoen loopt stilaan ten einde. Heel wat kunstenaars en cultuurmedewerkers kunnen al lang niet meer aan de slag.’ Mensen die in de cultuur- en evenementsector werken, worden moedeloos en hebben nood aan concrete plannen die ingaan op concrete data, een exitplan dus, klinkt het bij de Crisiscel Cultuur. De Crisiscel werkt samen met virologen en het coronacommissariaat om volgende week zelf een exitplan voor de sector op tafel te kunnen leggen.

Proefprojecten

Vanaf 26 april zullen proefprojecten in de cultuursector, evenementensector en sport georganiseerd worden. ‘Die proefprojecten moeten ons helpen om de heropeningen goed te kunnen voorbereiden en moeten de basis zijn van een nieuwe aanpak die gebaseerd is op risicobeheersing’, zei premier De Croo woensdag op de persconferentie na het Overlegcomité.

Die projecten doen in de cultuur- en evenementensector toch wel wat wenkbrauwen rijzen. ‘Wij hebben het gevoel, nee, wij wéten dat wij al 55.000 evenementen veilig hebben georganiseerd. In Nederland waren er geen evenementen zoals wij ze hier kenden in de zomermaanden: wij zijn al lang klaar om evenementen veilig te organiseren’, zegt Sioen.

Met het Covid Event Risk Model (CERM) en het Covid Infrastructure Risk Model (CIRM) beschikken de cultuur- en evenementensector al over protocollen die afgestemd zijn met virologen en die gebaseerd zijn op risicobeheersing, meent de Crisiscel. ‘Vertrouwen is heel belangrijk: we vragen om vertrouwen in sectoren met zoveel expertise op zak’, zegt Sioen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content