Els Van Steenberghe

Poppentheatermaker Louis Contryn is niet meer

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

De poppen gaan aan het dansen hierboven, want een meesterlijk poppenspeler is heengegaan. Op zondag 6 juli 2014 overleed Louis Contryn in het AZ Sint-Maarten te Duffel. Hij werd 85 jaar. ‘Wie Louis Contryn was en wat hij voor het figurentheater in het algemeen en voor DE MAAN in het bijzonder betekent, valt moeilijk te overschatten’, aldus het Mechelse Figurentheater DE MAAN.

Contryn werd in 1929 in Mechelen geboren als enige zoon van Jef Contryn, de oprichter en de bezieler van Het Spelleke van Ulenspiegel en later Hopla. Voor Hopla schreef Louis Contryn zijn eerste theaterteksten, hij speelde er als poppenspeler en liet zich ook opmerken als regisseur. Wanneer Hopla in 1965 uitgroeit tot het Mechels Stadspoppentheater wordt hij de artistiek leider en later ook de algemeen directeur van het gezelschap.

Het Mechels Stadspoppentheater groeit uit tot een belangrijke speler in de wereld van het figurentheater die sinds 1975 gehuisvest is in een pand aan de voet van de Sint-Romboutstoren in Mechelen en sinds 1993 zowel door de provincie Antwerpen, de Stad Mechelen als de Vlaamse Gemeenschap gesubsidieerd wordt.

Contryn zal herinnerd worden als de geestelijke vader van de personages Tijl en Luppe wiens avonturen flink gesmaakt werden door de jonge toeschouwers.

In 1995 geeft Contryn de fakkel door aan Willem Verheyden. Het Mechels Stadspoppentheater wordt DE MAAN en Louis Contryn wordt eredirecteur. Zijn zoon Paul Contryn bouwt onder het nieuwe beleid verder aan zijn discours als huisscenograaf van DE MAAN en staat vandaag nog steeds in voor de creatie van zowat alle figuren en scenografieën. Sinds 2013 wordt DE MAAN geleid door Stef De Paepe.

Contryn was ook een bezieler van de Centrale voor poppenspel (nu bekend als Het Firmament -expertisecentrum voor het cultureel efgoed van de podiumkunsten) in Mechelen, was medestichter en voorzitter van het Vlaams Verbond voor Poppenspel en bleef levenslang gefascineerd door het medium figurentheater. Zo publiceerde hij vorig jaar nog het boek Poppenspel met knuffels voor kleuters.

(E.V.S.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content