Poetin: ‘Pussy Riot kreeg hun verdiende loon’

Naar aanleiding van de 60e verjaardag van Vladimir Poetin zond de Russische zender NTV een documentaire uit waarin de president zegt dat de meisjes van Pussy Riot ‘hun verdiende loon kregen’.

De Russische staatszender zond naar aanleiding van de 60e verjaardag van Vladimir Poetin, op 7 oktober, een documentaire uit die een andere kijk werpt op de beruchte Russische president.

Naast een paar sfeerbeelden van op de werkvloer en de typische machobeelden die we van Poetin gewoon zijn, maken ook enkele intiemere interviews deel uit van de docu. In die interviews komt Poetin onder andere terug op Pussy Riot, wanneer hij zegt dat ‘de meisjes hun verdiende loon kregen’.

Pussy Riot

De drie leden van de punk-girlsband werden in augustus veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf wegens ‘hooliganisme gedreven door religieuze haat’, nadat ze in een kathedraal in Moskou een anti-Poetinlied brachten. Het besluit van de rechtbank kreeg internationaal heel wat kritiek te verduren, omdat hun oordeel politiek gemotiveerd zou zijn geweest. Er volgden ook verschillende steunbetuigingen van wereldsterren als Madonna en Paul McCartney.

Het interview

Poetin sprak in het interview de volgende woorden over de band: “Als ze de gelovige gemeenschap om vergiffenis hadden gevraagd, was daarmee de kous af. Maar ze bleven de druk opvoeren, totdat het zover kwam dat de rechtbank hen twee jaar gevangenisstraf aansmeerde. Dus daar heb je ’t. Ik heb er niets mee te maken. Ze hebben erom gevraagd, en ze hebben hun verdiende loon gekregen.”

Timing geen toeval

Volgens critici is de timing van het interview geen toeval: woensdag 10 oktober start immers het proces in beroep. Volgens de advocaat van Pussy Riot maken de uitspraken deel uit van een doordachte propagandacampagne om de rechtbank negatief te beïnvloeden, en oefent Poetin op deze manier druk uit op de rechtbank. (RL)

De volledige documentaire vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content