Pierre Kroll wint grote prijs Press Cartoon Belgium

© Pierre Kroll

Met zijn cartoon over de uitspattingen van Dominique Strauss-Kahn wint Pierre Kroll dit jaar de Press Cartoon Belgium.

Pierre Kroll, de bekende karikatuurtekenaar van Le Soir, wint dit jaar de grote prijs Press Cartoon Belgium. Hij won de prijs en de daaraan verbonden cheque van 6.000 euro met een cartoon over de veelbesproken uitspattingen van Dominique Strauss-Kahn, intussen gewezen voorzitter van het IMF, in een New Yorks hotel. De cartoon verscheen op 16 mei vorig jaar in Le Soir. De Press Cartoon Belgium was aan zijn dertiende editie toe. Er waren 22 cartoonisten genomineerd, met 97 cartoons die in 2011 in de Belgische pers werden gepubliceerd. De tweede prijs was voor Johan De Moor, met een cartoon over het vertrek van de Belgische militairen uit Afghanistan die op 27 juni in Le Soir verscheen, de derde prijs voor Nicolas Vadot, met een cartoon over Europa als een slang die in zijn eigen staart bijt. Die verscheen op 9 december in L’Echo. De twee tekenaars krijgen elk 800 euro.

Bekende stand-upcomedians zoals Bert Kruismans, Nigel Williams en Iwein Segers kenden de prijzen toe. Ze worden op 14 juli overhandigd, bij de opening van het 51ste Internationaal Cartoonfestival van Knokke-Heist.

Press Cartoon Europe

Ook de grote prijs Press Cartoon Europe, toe aan zijn vierde editie, werd uitgereikt. Hier ging Clou, huistekenaar van La Libre Belgique, aan de haal met de tweede prijs en de bijhorende 1.000 euro, voor een cartoon – ook al over DSK – die op 17 mei in de krant verscheen.

De grote prijs ging naar de Nederlandse cartoonist Jos Collignon, voor een tekening over de bankencrisis die op 25 oktober in De Volkskrant verscheen. Hij krijgt een cheque van 8.000 euro, en een bronzen trofee van de hand van Ever Meulen. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content