Panorama wint Prijs voor Mensenrechten

Phara de Aguirre presenteert Koppen © Belga

Panorama, het actualiteitenmagazine van de openbare omroep VRT, wint dit jaar de Prijs voor Mensenrechten.

De Liga voor Mensenrechten huldigt hiermee een persoon of organisatie voor zijn of hun uitmuntende inspanningen op het vlak van mensenrechten.

“Reportages zoals ‘Cyberwar’, ‘We zijn gezien’, ‘Te gek om los te lopen’ en ‘Arm Vlaanderen’ dwingen tot nadenken en slagen er steeds in het maatschappelijk debat los te weken”, zegt de Liga voor Mensenrechten.

“Vaak is er geen tijd of geld voor onderzoeksjournalistiek. Journalisten moeten snel inpikken op wat gebeurt, zonder dat ze stil kunnen of mogen staan bij de achterliggende complexe systemen”, aldus de Liga.

Vergeten gebeurtenissen

“Een programma als Panorama stelt deze procedures in vraag en durft de tijd te nemen om deze kritisch te benaderen. Dat levert reportages op die ‘vergeten’ gebeurtenissen in een nieuw daglicht stellen of doofpotaffaires onthullen en daarmee meer dan eens het vuur aan de politieke en maatschappelijke lont te houden.”

Een mooi voorbeeld daarvan is volgens de Liga de reportage over de dood van Jonathan Jacob in een politiecel in 2010. “Niet alleen kwamen er nieuwe feiten naar boven en werden er kritische bedenkingen gemaakt bij wat er toen precies gebeurd was, ook de verantwoordelijken werden publiek op het matje geroepen.”

De uitreiking gebeurde zondag in het voormalige radio- en televisiegebouw Flagey in Brussel, zeker in dit geval een toepasselijke locatie voor de winnaar van 2013. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content