Outnumbered: Kinderen baas

Een geschift en grappig, maar toch herkenbaar gezin: de Britse sitcom ‘Outnumbered’ is een juweeltje.

Outnumbered Seizoen 1-3

Reeks: *** ~ Extra’s: ** (IntraSound)

Reeks. Als het op dramareeksen aankomt, moeten de Britten al enkele jaren hun meerdere erkennen in de Amerikanen, maar wat humor betreft, komen de schrijvers van over het Kanaal wel soms met dingen die de concurrentie moeiteloos aankunnen. Zoals The Thick of It, een bijtende politieke satire die in Groot-Brittannië al een paar jaar stof doet opwaaien, maar bij ons nog altijd alleen maar op Acht te zien is geweest, of deze Outnumbered, een schitterende sitcom over hoe lastig én hoe mooi het gezinsleven kan zijn.

De titel van de reeks slaat op het feit dat de twee ouders Pete en Sue in de minderheid zijn tegenover hun drie kinderen, de puber Jake, de negenjarige Ben en hun kleine zusje Karen. Het koppel is echter niet alleen rekenkundig de mindere, ook in de dagelijkse omgang moeten vader en moeder meestal hun meerdere erkennen in hun kinderen, die stuk voor stuk gezegend zijn met een buitengewoon talent om hun ouders tot het uiterste te drijven met sarcastische opmerkingen, driftbuien en vooral heel veel lastige vragen. Het trio is zelfs in staat om een priester weg te jagen met hun nieuwsgierigheid over hoe vergevingsgezind Jezus eigenlijk wel was, zoals ze bewijzen in een van de beste scènes uit deze box.

Er wordt in Outnumbered heel veel en op bijzonder grappige wijze gekibbeld en geruzied, en de ouders delven over het algemeen het onderspit. Of zoals Pete opmerkt als zijn zoon hem vraagt of hij de film Groundhog Day – waarin Bill Murray één dag telkens opnieuw moet beleven – gezien heeft: ‘Seen it? I think I’m in it.’ Je zou dus denken dat deze reeks – die in Groot-Brittannië al een resem prijzen heeft gewonnen – een uitstekend middeltje is tegen een kinderwens, maar het omgekeerde is waar. De schrijvers tonen namelijk niet alleen de hilarische chaos van een gezinsleven, maar ook de fijne en warme momenten, waardoor Outnumbered ontroerend én herkenbaar blijft. Al moeten we aankomende ouders misschien toch even waarschuwen: de tweede categorie is wel veruit in de minderheid.

Extra’s. De drie seizoenen van Outnumbered zijn apart uitgekomen, maar ook samen in een verzamelbox die ook de kerstspecial van de reeks bevat. In die box zitten ook nog enkele gewiste scènes, interviews en een making-of.

Stefaan Werbrouck

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content