Opinie: Mijn ex-Restaurant

Catherine en Inge zijn uit Mijn Restaurant gezet. Maar hoe zijn ze ooit in het programma geraakt?

Mijn Restaurant is opnieuw begonnen en dat hebben we geweten. Eerst was er het relletje rond de naam die Jurgen en Ludovic gekozen hadden voor hun toekomstige etablissement: zij wilden hun restaurant Les Deux noemen, maar dat was tegen de zin van het bestuur van Halle, waar het pand ligt. Dat wil dat het Vlaamse karakter van de stad zoveel mogelijk in het straatbeeld aanwezig is en heeft daarom liever niet dat handelszaken een anderstalige naam krijgen.

Ondertussen heeft het duo ingebonden en laten weten dat er rekening zal worden gehouden met de mening van het stadsbestuur. Binnenkort zullen we in Halle dus toch met een gerust hart kunnen gaan eten in een restaurant met een Vlaamse naam, eventueel nadat we eerst een cd hebben gekocht in de Gratis Plaat Winkel (voorheen Free Record Shop) of zijn gaan winkelen in het Kruispunt (voorheen Carrefour).

De andere rel deed nog meer stof opwaaien, en dan hebben we het natuurlijk over de uitsluiting van Catherine en Inge, de twee hartsvriendinnen die samen een restaurant in Aalst zouden openen. Zij werden na een paar weken opnames door de jury weer uit de wedstrijd gezet omdat ze te veel ruzie maakten en, aldus juryvoorzitter Peter Goossens, ‘elkaars gezicht niet meer konden zien’. Dat er een deelnemend duo uitgesloten wordt is nooit eerder gebeurd in Mijn Restaurant, en het roept toch een paar vragen op.

We zijn in de eerste plaats benieuwd wat Catherine en Inge – die vervangen zullen worden door een nieuw koppel – precies gedaan hebben om hun lot te verdienen, en of daar veel gewonden bij gevallen zijn. Het gekibbel in de uitzending van dinsdag over de keuze van hun kok was in dat opzicht toch een beetje mager. Als je bedenkt dat Pieter en Ghislaine in het eerste seizoen ook constant ruzie maakten of dat Claudio vorig jaar een paar mensen bijna fysiek bedreigd heeft zonder dat dat grote gevolgen had, dan kan het toch niet anders dan dat we binnenkort een ‘catfight’ zullen kunnen zien op tv.

Je kunt je ook afvragen hoe Catherine en Inge ooit ín het programma geraakt zijn. Met de uitsluiting lijkt het immers alsof er een fout wordt rechtgezet die tijdens de selectieprocedure is gebeurd. De makers zeggen dat ze niet op voorhand konden vermoeden dat het duo zoveel ruzie zou maken, en dat zal wel kloppen. Maar net als bij alle andere realityprogramma’s kiest men in Mijn Restaurant toch graag voor ‘kleurrijke’ kandidaten, zoals dat dan met een understatement heet. Oorspronkelijk had Inge zich trouwens ingeschreven samen met chef-kok Kristof – de man over wie al zoveel ruzie gemaakt is – maar op vraag van de makers, die dachten dat twee vrouwen beter zou werken op tv, is dat veranderd.

Dat de spektakelwaarde voorop staat bij de selectie en niet het talent om te koken of een restaurant open te houden is niet nieuw in Mijn Restaurant, maar het is wel de eerste keer dat die voorkeur zulke gevolgen heeft. Misschien komt dat ook gewoon doordat Peter Goossens, die van bij de start van Mijn Restaurant altijd de moeilijkheidsgraad van zijn vak heeft willen laten zien, ondertussen als echte ster van het programma eindelijk genoeg macht heeft om zijn zin door te drijven. Dat zou goed nieuws zijn, want dan zal de werkelijkheid wat vaker de bovenhand nemen op de reality.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content