Operavoorstelling ‘1830’ brengt Belgische revolutie op de planken

© D°EffeKt

De Brusselse theatergroep D°eFFeKt en het koor Stemmer brengen met ‘1830’ het verhaal van de Belgische revolutie.

Na hun overwinning in 2010 in de belangrijkste wedstrijd voor amateurtheatergezelschappen van ons land, het Landjuweel, zet de Brusselse theatergroep D°eFFeKt zijn schouders onder een groots project. Met ‘1830’ brengen ze voor het eerst een opera op de planken.

Zoals de titel ‘1830’ al doet vermoeden heeft de opera het ontstaan van de Belgische revolutie als thema. Het verhaal is voor 80% historisch correct, de lijm van deze feiten is een verzonnen dramatisch verhaal.

In de opera komen de dagen die voorafgingen aan de Belgische revolutie aan bod. Ook de operavoorstelling ‘De Stomme van Portici’, die op de dag van de revolutie zelf, meer bepaald 25 augustus 1830, op het programma stond in de Brusselse Munt komt uitgebreid aan bod.

Om het project voldoende kracht te geven schakelde regisseur Koen Boesman, die met D°eFFeKt de in het Landjuweel succesvolle voorstelling Agamemnon op de planken bracht, maar liefst 16 acteurs in. Daarnaast nodigde hij ook het Brusselse 25-koppige koor Stemmer van Peter Spaepen en zeven strijkers uit voor de muzikale omkadering.

Voor de gelegenheid speelt D°eFFeKt in Zinnema, het Vlaams huis voor de Amateurkunsten in Brussel. Met ‘1830’ opent de theatergroep er officieel de Week van de Amateurkunsten.

Elien Haentjens

1830, op vrijdag 27 april, zaterdag 28 april, vrijdag 4 mei en zaterdag 5 mei, telkens om 20 uur in Zinnema.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content