Openbare omroep: ‘Geen grote mediaoorlog tussen VRT en Woestijnvis’

Het feit dat Woestijnvis een beperktere toegang zal krijgen tot het beeldarchief van de VRT, zoals beschreven in de krant De Morgen, is een toepassing van bestaande regels die ook gelden voor andere omroepen en productiehuizen.

De openbare omroep ontkent dat er een grote mediaoorlog woedt tussen VRT en Woestijnvis. Het feit dat Woestijnvis een beperktere toegang zal krijgen tot het beeldarchief van de VRT, zoals vandaag beschreven is in de krant De Morgen, is gewoon een toepassing van bestaande regels die ook gelden voor andere omroepen en productiehuizen die niet voor de VRT werken.

“Iedereen kan gebruik maken van materiaal uit het VRT-beeldarchief”, legt de openbare omroep uit. “Op beeldmateriaal rusten echter rechten. Daarom is er een duidelijke, eenvoudige aanvraagprocedure die waakt over de correcte toepassing van de aangevraagde beelden en de vrijwaring van ieders rechten.” VRT benadrukt dat het normale werkingsprincipes zijn, die ook bij buitenlandse openbare omroepen en andere archieven en instanties gelden.

Enige uitzondering zijn productiehuizen die aan een VRT-programma werken waarvoor veel archiefmateriaal nodig is. Zij kunnen, binnen het kader van die opdracht, zelf materiaal in het archief opzoeken. De controle op het naleven van de rechten gebeurt in dat geval nog steeds, maar kan in een latere productiefase binnen de VRT.

Sinds het aflopen van het samenwerkingscontract met de VRT op 30 juni, gelden voor Woestijnvis dezelfde regels als voor de andere omroepen en productiehuizen.

“Dit gegeven als deel van een ‘grote mediaoorlog’ zien, zoals De Morgen doet, is dan ook niet correct”, besluit VRT. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content