Onderzoek ‘Doelse koggen’ ontsloten voor publiek

Het onderzoek naar de twee middeleeuwse scheepswrakken, beter bekend als ‘de Doelse koggen’, zal het eerste ‘live ontsloten erfgoedonderzoek’ in Vlaanderen zijn.

Het onderzoek naar de twee middeleeuwse scheepswrakken, beter bekend als ‘de Doelse koggen’, zal het eerste ‘live ontsloten erfgoedonderzoek’ in Vlaanderen zijn. Zowel digitaal als ter plaatse in het labo zal het publiek de restauratie kunnen volgen.

“De Doelse koggen gelden wereldwijd als zeer uitzonderlijk erfgoed. Het is de belangrijkste archeologische maritieme vondst ooit in Vlaanderen”, stelt minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois. De uitzonderlijk goed bewaarde wrakken zijn in 2000 en 2002 tijdens werken aan het Deurganckdok ontdekt.

Bijna tien jaar lagen de wrakstukken in containers in de Antwerpse haven. Eind vorig jaar liet minister Bourgeois ze overbrengen naar het Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout. Daar worden de wrakstukken drie jaar lang grondig wetenschappelijk onderzocht. Tegelijk werkt men aan de virtuele reconstructie en een schaalmodel van de kogge.

Digitaal en ter plaatse

Met een zogenaamde Faro arm wordt de kwaliteit van elk stuk hout onderzocht. “Indien het hout nog van voldoende kwaliteit is kunnen de schepen hopelijk worden heropgebouwd. Daarover zouden we tegen 2013 uitsluitsel moeten hebben. Een internationaal team werkt aan het project”, vertelt Bourgeois.

Ook het publiek zal dat onderzoek van nabij kunnen volgen. Zowel digitaal op de speciale site en op Twitter als ter plaatse in het labo. Daarom opent het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE) vanaf Open Monumentendag op 12 september een bezoekerscentrum in het Waterbouwkundig Labo.

Voor het project maakt minister Bourgeois 2,345 miljoen euro vrij vanaf dit jaar tot 2014.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content