NTGent zet ‘hemelse hernemingen’ op het programma

© Jan Versweyveld

Guido Lauwaert selecteert voor u de meest markante hernemingen.

HEMELSE HERNEMINGEN

Een nieuwe lente is niet altijd een nieuw geluid. Soms wordt een oud geluid hernomen. Omdat het nog lekker klinkt. De vraag is of het begin van het seizoen voor een schouwburg een goed moment is om de oude klokken weer te laten luiden. Het publiek slaat het zand en de zee, de bergen en de fee maar van zich af bij een helder nieuw geluid. Toch verdienen de hernemingen van het NTGent een volle zaal. Zowel Opening Night als Kinderen van de zon zijn topproducties. Beide zijn van de hand van regisseur Ivo van Hove. Zijn naam alleen al betekent een garantie op een wondermooie avond.

Meesterlijke Opening Night

Opening Night gaat over de interne keuken van een theatergezelschap de dagen voor de première. Behalve talrijke voorstellingen en hernemingen in Vlaanderen en Nederland speelde de voorstelling de voorbije jaren onder meer in Parijs, Melbourne, Wenen, Zagreb, New York, Budapest en München. Na vijf jaar is er weer ruimte om deze prachtproductie opnieuw op de affiche van de Gentse schouwburg te zetten. Een unieke kans om deze voorstelling alsnog te zien. Of te herzien. Zoals een goed boek meer dan eens gelezen kan worden, net zoals een meesterlijke film altijd weer de dvd-player in kan, zo kan een goede toneelvoorstelling meer dan eens gezien worden. De toeschouwer ontdekt in een tweede visie de diepere lagen en gaat na afloop verrijkt naar huis. Wie dit meesterwerk dus alsnog wil zien of herzien, surft naar de site van NTGent.

Terloops: Volgens hardnekkige geruchten zal Elsie de Brauw, de hoofdrol van Opening Night, over een paar dagen de prijs voor de beste vrouwelijke prestatie van het vorig seizoen krijgen, de genaamde Theo d’Or, voor haar rol in Gif. Een andere topproductie van het NTGent.

Dijenkletser

De tweede voorstelling die hernomen wordt kende al volle zalen en talrijke hernemingen, maar voor Kinderen van de zon is er blijkbaar nog interesse. Deze productie staat momenteel op het Theaterfestival in Nederland. De hoofdacteur Jacob Derwig, is genomineerd voor de beste mannelijke hoofdrol in deze productie. Na voorstellingen op 14, 15, 16 en 17 september in de Gentse schouwburg reist de voorstelling naar Moskou en Belgrado. Voor wie tuk is op een avondje stevig theater, sociaal sterk onderbouwd maar bijzonder vrolijk en dus een dijenkletser, rept zich naar de reservatie. Zelfs mijn eigen dochter, kritisch en achterdochtig wat toneel betreft, moest na afloop toegeven een pracht van een avond te hebben beleefd.

Guido Lauwaert

MEER INFO: www.ntgent.be

EXTRA: Voor Kinderen van de zon heeft Knack wat extra voor zijn lezers bekomen. Twee kaartjes voor de prijs van één, voor de eerste 50 die reageren. Wees er snel bij want vol is vol. Reserveren kan aan de kassa van het NTG of via e-mail wedstrijd@ntgent.be. Zeg of zet bovenaan uw e-mail KNAP van KNACK, en u hebt prijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content