Guido Lauwaert

NTGent verwelkomt Johan Simons als artistiek leider

Guido Lauwaert Opiniemaker

De kogel is door de kerk. Zonet bevestigde NTGent aan Guido Lauwaert dat Johan Simons vanaf september 2015 de nieuwe artistiek leider van NTGent wordt.

Het gerucht dat knack.be als eerste gelanceerd heeft, is vandaag bevestigd. Na vijf jaar München, als intendant van Münchner Kammerspiele keert Johan Simons terug naar zijn geliefde plek, het NTGent.

Op 18 april 2013 kondigde Wim Opbrouck aan dat hij zijn mandaat als artistiek leider van NTGent in juni 2015 niet zou verlengen. Omdat hij zich vanaf dan opnieuw ten volle zou kunnen toeleggen op zijn acteursschap. Het bestuur was toen al in gesprek met Johan Simons. De artistieke kern o.l.v. Wim Opbrouck heeft prachtig werk geleverd, maar een echte leider bleek toch onontbeerlijk. Dat die gesprekken ruim een maand geleden in een ver gevorderd stadium zaten, heeft niet kunnen verhinderen dat het NTGent pas vandaag kan aankondigen dat Johan Simons inderdaad opnieuw het Gentse stadstheater komt leiden vanaf het seizoen 2015-2016 voor een periode van vijf jaar. De reden is dat de wethouder van München pas het vertrek van Simons na de nieuwe seizoenspresentatie wilde bekend maken.


Johan Simons zal in Gent per seizoen twee internationale producties maken waarvan één in coproductie met de Ruhrtriënnale van Bochum. Simons wil de internationale weg die hij met NTGent tijdens zijn vorige periode als artistieke voorman bewandelde verder zetten, met inachtneming van het beleid dat de kerngroep tijdens zijn ‘afwezigheid’ bewandelde. Vanaf september 2015 zal Simons voltijds in Gent werkzaam zijn.


Wim Opbrouck blijft dus tot juni 2015 de artistiek leider. De officiële overdracht is gepland tijdens het hoogtepunt van de viering “50 jaar NTGent” in juni 2015. De voorbereidingen voor die festiviteiten zijn al in volle gang. Bedoeling van Johan Simons bovendien is het NTGent opnieuw op de internationale kaart te zetten. Zijn met de jaren opgebouwde netwerk is daar de beste garantie voor. Aan het Gentse Sint-Baafsplein zal ongetwijfeld vanaf september 2015 een Europees theaterverhaal gespeeld worden.


In afwachting van zijn definitieve komst regisseert hij al het eerste stuk van het nieuwe seizoen: Vals, van Lot Vekemans. Johan Simons is dus nooit helemaal weggeweest. Heimwee doet ons hart verlangen.

Guido Lauwaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content