Nominaties Louis d’Or en Theo d’Or bekend

© Jan Versweyveld

Vlaamse acteurs vallen mogelijk in de (Nederlandse) prijzen voor lumineuze acteerprestaties.

En de Louis en Theo d’Or gaat naar…

Jaarlijks worden in Nederland de Oscars voor de beste toneelacteurs uitgereikt. Twee acteurs voornamelijk in Vlaanderen bedrijvig komen in aanmerking.

Een derde is dan wel Nederlander en verbonden aan Toneelgroep Amsterdam, maar speelde in een coproductie met NTGent. Jacob Derwig maakt kans op de prestigieuze Louis d’Or voor zijn rol van Pavel Protassov in Kinderen van de zon. De voorstelling lokte zowel in Vlaanderen [inclusief Brussel] volle zalen. Volgens de jury verdient de acteur de nominatie voor ‘de rol waarin hij met een onovertroffen timing kwetsbaarheid aan schaamteloosheid paart.’

Voor de vrouwelijke evenknie, de Theo d’Or, komt Elsie de Brauw in aanmerking voor haar rol van de vrouw in Gif. ‘Met minimale middelen,’ zo liet de jury weten, ‘weet Elsie de Brauw een diepe essentiële ontroering teweeg te brengen.’ De Nederlandse actrice, verbonden aan het NTGent, speelde ook in Kinderen van de Zon.

Beide voorstellingen werden als eerste door Knack gerecenseerd en kregen een hoge quotering. Theo d’Or verwijst naar de fameuze Nederlandse actrice Theo Mann-Bouwmeester. Louis d’Or dan weer naar de acteur Louis Bouwmeester. Die laatste prijs heeft acteur Steven Van Watermeulen in 2001 gekregen voor zijn rol in De Wespenfabriek van het RO Theater. In Gif was hij de tegenspeler van Elsie de Brauw. Voor de prijzen voor de beste mannelijke en vrouwelijke bijrol, de Arlecchino en de Columbina zijn Rick Paul van Mulligen en Lies Pauwels genomineerd.

Op 11 september zal geweten zijn of zij de prijs daadwerkelijk in ontvangst kunnen nemen. De overige nominaties worden eind mei bekend. Jacob Derwig kent al één van zijn strijdmakkers. Gijs Scholten van Aschat komt in aanmerking voor de titelrol in Richard III, een productie van Orkator in coproductie met Stadsschouwburg Amsterdam.

Guido Lauwaert

Ondertussen werd ook bekendgemaakt dat Lies Pauwels genomineerd is voor een Colombina – meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol – voor haar spel in Freetown van Dood Paard.

Uit het juryverslag : “Een aardse en fysieke rol waarin zij de poëtische tekst van Rob de Graaf invoelbaar maakt en ze het publiek voor zich weet in te nemen ondanks de verschrikkelijke dingen die ze zegt.”

Lies Pauwels werkt(e) regelmatig in Victoria als actrice en maker en ze maakte onlangs in CAMPO Een vrouw die de horizon heeft bereikt. Momenteel werkt ze in Glasgow aan Knives in Hens van David Harrower voor het National Theatre of Scotland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content