Nog een nieuw Frans veilinghuis in Brussel

Het vermaarde Parijse veilinghuis Cornette de Saint Cyr opent deze week een bijhuis in Brussel. Dat is goed nieuws voor onze kunstmarkt en zet Brussel nog wat extra op de internationale kaart.

Het Parijse veilinghuis Cornette de Saint Cyr heeft een mooie naam en faam in de Franse kunsthandel. Maar geniet ook van een internationale reputatie. Cornette de Saint Cyr opent nu, in een prachtig herenhuis op de Charleroisteenweg (89) te Brussel een bijhuis waar zowel tentoonstellingen zullen worden georganiseerd en als consultaties kunnen plaatsgrijpen. Maar het veilinghuis plant ook om veilingen in Brussel te laten doorgaan. Nu kan je alvast van 11 tot 14 oktober de topstukken van de volgende Parijse veiling gaan bekijken. Er is onder meer werk te zien van Andy Warhol en Jean-Michel Basquiat.

De opening van dit veilinghuis past min of meer in een grote evolutie van de kunsthandel. Enkele jaren geleden opende veilinghuis Pierre Bergé de deuren op de Zavel. Terwijl Bergé afbouwde gingen in Brussel de deuren open van twee andere Parijse concurrenten, namelijk de veilinghuizen Millon en Artcurial. Nu komt Cornette de Saint Cyr erbij.

België heeft trouwens al heel wat goed functionerende veilinghuizen. Bovendien is de Belgische markt nu ook niet zo groot. De grote Franse veilinghuizen argumenteren steeds dat ons land nu eenmaal veel kunstverzamelaars telt. Wat wel klopt. Maar het is zeer de vraag of die verzamelaars steeds lokaal kopen. Ze zijn net zo flexibel als de handel en verwerven net zo goed stukken op de internationale markt. Belgen kopen ook in London of Maastricht. Deels zullen de Franse veilinghuizen ook wel hun Frans publiek verzorgen dat in steeds grotere getale in Brussel woont.

Hou er natuurlijk rekening mee dat het om bijhuizen gaat en niet om de hoofdzetels. Wie weet is de operatie ook fiscaal of administratief interessant. Maar het is sowieso goed voor onze handel en het imago van de Belgische kunstmarkt.

Piet Swimberghe

www.cornettedesaintcyr.fr

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content