Nikita: hapklaar entertainment
De actiereeks ‘Nikita’ heeft zoals de hoofdrolspeelster niet echt veel om het lijf, maar biedt toch waar voor je geld.
Nikita – Seizoen 1
Reeks: *** Extra’s: **
REEKS We moeten daar eerlijk in zijn: als je deze week een echt goede, uitdagende en meeslepende tv-serie in huis wil halen, moet je je geld uitgeven aan Game of Thrones, want in vergelijking met die HBO-knaller valt het eerste seizoen van Nikita zeer licht uit. Deze Amerikaanse actiereeks heeft noch de ambitie, noch de pretentie om meer te zijn dan hapklaar entertainment, en als je je daarop instelt, krijg je waar voor je centen. In de serie – de tweede al die losjes gebaseerd is op de film Nikita van Luc Besson uit 1990 – volgen we de sexy spionne Nikita, een rol die op het lijf is geschreven van voormalig fotomodel Maggie Q.
Nikita werd ooit ingelijfd door Division, een geheime afdeling van de Amerikaanse regering die jongeren met een probleemrijk verleden moest vinden en tot geharde moordenaars omkneden – iets wat in haar geval bijzonder goed gelukt is. Toen Division zich van de overheid losscheurde en zich omvormde tot een illegaal consultancybedrijf, nam de spionne afstand van haar werkgevers, en na een schuilperiode van drie jaar probeert ze de afdeling te gronde te richten. Daarvoor rekruteert ze zelf een jonge vrouw, Alex, die zich in Division in moet werken en van daaruit als mol Nikita op de hoogte kan houden van de plannen van haar voormalige bazen. Als die erachter komen dat hun vroegere leerling zich tegen hen heeft gekeerd, komt er één plan boven aan hun agenda te staan: Nikita elimineren.
De kat-en-muisspelletjes tussen geheim agenten die elkaars missies proberen te dwarsbomen, doen natuurlijk heel hard denken aan Alias, de reeks die J.J. Abrams maakte voor hij wereldberoemd werd met Lost. Maar Nikita kan de vergelijking wel aan (net zoals Maggie Q trouwens best naast Jennifer Garner mag staan), want de actieverhalen denderen stevig voort en zoals het een spionageserie past, laten de schrijvers je vaak in het ongewisse over wie er nu al dan niet te vertrouwen is. Allerminst een meesterwerk maar wel de betere eye candy.
EXTRA’S. Gewiste scènes, audiocommentaar bij twee afleveringen, voorstelling van de acteurs en hun personage en tweedelige making-of, waarin getoond wordt op welke vlakken deze serie met de vorige Nikita-versies overeenkomt en verschilt.
Stefaan Werbrouck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier