Nieuwe video van Francis Alÿs in avant-première in Knack

Painting / Retoque het nieuwste videokunstwerk van de Belgische kunstenaar Francis Alÿs beleeft op 6 oktober zijn avant-première in Knack. Een voorbeeld van een geslaagd huwelijk tussen gedrukte en digitale media. 100 lezers maken kans op een gesigneerd exemplaar

In het hart van elk nummer van Knack zit deze week een poster. Daarop zijn zes ‘stills’ te zien van Painting / Retoque, een video die Francis Alÿs al in 2008 maakte in Panama, maar die nu pas voor het eerst getoond wordt. Onderaan de poster staat een QR-code. Elke mobiele telefoon met een camera of smartphone waarop een klein herkenningsprogramma is geïnstalleerd, kan de code lezen waarna de gebruiker de video kan bekijken.

Kunst in Knack

Francis Alÿs is de derde kunstenaar in vier jaar tijd die in Knack de vrije hand krijgt. In 2007 ontwierp Jan De Cock de cover naar aanleiding van zijn solotentoonstelling in het MoMa. Vorig jaar was het de beurt aan Jef Geys, die België vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië.

Francis Alÿs is een Belgische kunstenaar (°1959 in Antwerpen) die al meer dan een kwarteeuw in Mexico City woont en werkt. Hij is vooral bekend voor zijn video’s waarin hij uitgesproken maatschappijkritische performances vastlegt. Zo ook in Painting / Retoque. Francis Alÿs herschilderde er eigenhandig de verweerde verkeerssignalisatie op een weg in een verlaten Amerikaanse legerbasis in Panama. Een subtiele, maar niet mis te verstane commentaar op de machteloosheid van de overheid.

Alÿs ontpopt zich wel vaker tot een poëtische Don Quichote. Zo liet hij ooit in Peru een aantal studenten letterlijk een berg verplaatsen.

In Knack leest u ook een exclusief interview met hem. Dat is op zich al uitzonderlijk, want in België is Alÿs lang onbekend gebleven. Pas na zijn tentoonstellingen in Venetië, het MoMa van New York en de Tate Modern in Londen en zijn bekroning (in 2004) met de Blue Orange Prize (de duurste kunstprijs ter wereld) kreeg hij ook in eigen land meer aandacht. Toch weigerde hij in 2006 de Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst. Zonder commentaar. Volgende maand neemt hij in Nederland (Maastricht) wel de bekende BACA Award in ontvangst.

Op 9 oktober opent in Wiels in Vorst een eerste overzichtstentoonstelling op Belgische bodem van het werk van Francis Alÿs. Painting / Retoque zal daar zijn echte première beleven. De tentoonstelling, die de naam Francis Alÿs: A Story of Deception kreeg, was deze zomer te zien in Tate Modern in Londen en reist volgend jaar naar het MoMa in New York.

Gesigneerd kunstwerk

Net zoals Jan De Cock in 2007 en Jef Geys in 2009 was ook Francis Alÿs bereid om 100 exemplaren van zijn kunstwerk in Knack te signeren. Die onvervalste collectors items werden op dinsdag 5 oktober willekeurig in de oplage van Knack verstopt. Zowel abonnees als losse kopers van dit nummer maken dus een kans om een origineel, gesigneerd, kunstwerk van een wereldberoemde Belgische kunstenaar te bezitten. Of hoe een virtueel kunstwerk uiteindelijk toch tastbaar wordt.

Meer info over Francis Alÿs: www.francisalys.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content