Nieuwe rubriek in Knack Focus: Vraag het aan Vincent Byloo

© .

Vanaf heden beantwoordt Vincent Byloo in Knack Focus al uw culturele en mediatieke vragen. Deze week heldert hij het één en ander op over de Pukkelpopsetlist van Tame Impala, het nieuwe Canvas-logo en de vermeende hipheid van baarden bij muzikanten, acteurs en schrijvers.

Stuur uw vragen naar Vincent Byloo via vraaghetaanvincent@knack.be.

Ik las in een krantenrecensie dat Tame Impala op Pukkelpop het nummer Walk On speelde, maar ik kan dat nergens terugvinden. Kun jij me helpen?

(Ward Houtsteen, Antwerpen)

Ik moet je teleurstellen, Ward. Er bestaat helemaal geen nummer van Tame Impala dat Walk On heet. Ik leg je even uit waarom.

Krantenjournalisten zijn druk bezette mensen, Ward, zeker tijdens festivals. Als ze geen recensies van een nieuwssite aan het kopiëren zijn of weetjes zitten over te tikken uit Rolling Stone of Knack Focus, moeten ze in de backstage muzikanten aanklampen voor een selfie bij hun stukje, of ze moeten de vele drankbonnetjes verteren die promomeisjes hen toestoppen.

Nieuwe rubriek in Knack Focus: Vraag het aan Vincent Byloo

Probeer als rechtschapen journalist dan maar de tijd te vinden, laat staan de helderheid van geest, om tijdens het neerkrabbelen van je recensies zoiets triviaals als songtitels te checken. Laat staan te dúbbelchecken. Daarom krijgen journalisten van elke groep de ‘setlist’ overhandigd, zeg maar de liedjeslijst die de band voor het bewuste concert heeft samengesteld. Maar zelfs zo’n setlist correct aflezen wordt een beetje lastig na je dertiende rosé. En dus lees je in een recensie van Tame Impala dat ‘opener Walk On robuust uit de luidsprekers spatte’. In werkelijkheid was het Let It Happen dat als openingsnummer ‘uit de luidsprekers spatte’ – hun single, bekend van radio en tv. Wist die journalist veel dat ‘walk on’ gewoon een regieaanwijzing bovenaan op de setlist was, een regieaanwijzing die zoveel betekent als: ‘Opkomen, jongens!’

Jammer dus voor jou, Ward, dat Walk On niet echt bestaat. Maar het zijn vooral die arme, overwerkte krantenjournalisten die hier ons mededogen verdienen.

Ik heb maandenlang mijn eigen depressie gefilmd, uiteraard met als enige doel het taboe te doorbreken voor al mijn lotgenoten. Maar geen enkel actualiteitsprogramma wil de beelden uitzenden. Wat doe ik verkeerd?

(Wim Verberkmoes, Brussel)

Zoek professionele hulp, Wim! Er is je vast al iemand voorgegaan die je heel wat handige tips aan de hand kan doen. Probeer bijvoorbeeld eens om je iPhone klaar te zetten op een statief vóór je in de zetel gaat liggen snikken.

Heb je het nieuwe logo van Canvas al eens goed bekeken? Voor wie nemen ze ons, meerwaardezoekers, eigenlijk? Dat is geen canvas meer, maar een rechthoek!

(Raymond De Klippele, Kemzeke)

Naar het schijnt is Terzake ook niet meer wat het geweest is.

Nieuwe rubriek in Knack Focus: Vraag het aan Vincent Byloo

Ik had deze zomer voortdurend het gevoel dat er iets schortte aan Is er wifi in Tahiti? op VTM. Lag het aan de vierderangs-BV’s, het schreeuwerige decor, de geforceerde joligheid of de weinig geïnspireerde spelrondes? Ik kan er maar niet de vinger op leggen.

(Joris Van Nieuwrode, Nieuwrode)

Misschien omdat het Is er wifi OP Tahiti? moet zijn?

Almaar meer muzikanten, acteurs en schrijvers dragen een baard. Maar ik lees tegenstrijdige berichten over de vermeende hipheid van zulke gelaatsbegroeiing. Zijn baarden nu wél of juist níét hip?

(Senne Van Hellemont, Oostakker)

Baarden zijn in elk geval ín. Ze hebben zelfs een eigen feestdag. Elke eerste zaterdag van september vieren we de Internationale Dag van de Baard – en derhalve ook een beetje de Internationale Dag van de Grappen van Ben Crabbé, maar dit terzijde.

Dat baarden in zijn, betekent natuurlijk nog niet dat ze ook hip zijn. Croc-sandalen zijn in, maar niemand die zou durven te beweren dat ze hip zijn. Hetzelfde geldt voor Dimitri Vegas & Like Mike. Sommige Griekse en Italiaanse kusten zijn afgelopen zomer ook best in geweest, maar ze hip noemen? Nee, dat zou ongepast zijn.

Hip ben je pas als je bedóéld in bent. Als je dus iets dóét met je baard. Hem trimmen in diagonale lijnen langs het kaakbeen of concentrische cirkels rond de kin; zoiets. Zomaar op kin en kaken wat stoppels laten staan volstaat dus niet. Anders zou Patti Smith veel meer platen verkopen en Kristien Hemmerechts nog af en toe op tv komen.

Stuur uw vragen naar Vincent Byloo via vraaghetaanvincent@knack.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content