Netflix ‘spoilt’ met opzet films en series

© GF

Netflix lanceert een eigen site vol spoilers. Via spoilers.netflix.com kan je bovendien ook ontdekken wat voor soort spoiler je zelf bent en stemmen of het ok is om een bepaald plot al dan niet te verklappen.

We maken het allemaal wel eens mee. Je bent rustig op het internet aan het surfen en komt ongewenst een tweet of facebookstatus tegen die het einde van je favoriete serie verklapt. Netflix gaat nu actief spoilen op spoilers.netflix.com.

De streamingdienst Netflix is net uit in ons land en komt al met een nieuwtje op de proppen. Via deze site kan je te weten komen wat voor spoiler je bent, kan je kiezen welke spoilers jij ok vindt om te delen en ‘jezelf spoilen’. Bij dat laatste krijg je een willekeurig filmpje te zien waarin het einde van een bekende film of serie uit de doeken wordt gedaan.

Extra motivatie om te kijken

De filosofie daarachter is dat je meer geïnteresseerd zou geraken in een film of serie wanneer je al weet hoe het afloopt. Cultureel antropoloog, Grant McCracken, werd ingehuurd door Netflix om het kijkgedrag van consumenten te onderzoeken.

Aan The Huffington Post vertelt hij: “Vandaag de dag zorgen spoilers ervoor dat de belangstelling voor een bepaalde serie groeit. Ze zenden je eigenlijk het bericht dat de serie echt goed is en dat mensen willen dat je naar de serie kijkt.” Iets wat vroeger ondenkbaar was. Als je in de jaren negentig een plot verklapte, stopten ze je in een donker schaamhok. Je werd bekeken als ‘verpester van het plezier’.

Verschuiving in de filmwereld

Volgens het onderzoek dat Netflix hield, blijft 94% van de ondervraagden verder kijken, zelfs als ze het einde al kennen.

Volgens Ben Beaumont-Thomas van The Guardian kan het de creatie van films veranderen. “Misschien gaan regisseurs zich nu meer concentreren op de reis in plaats van de bestemming. Het einde weten hoeft niet noodzakelijk de film te bederven, maar geeft het wel een hele nieuwe kleur. Het snijdt wat van de spanning weg maar dat kan op een elegante manier gebeuren. Het is te vroeg om te stellen dat regisseurs nu een ander soort van verhaal gaan vertellen, maar er kunnen wel zaken verschuiven. Zo is het mogelijk dat we vaker films krijgen waar we het einde in het begin te zien krijgen.”

Netflix zet ook spoilers in zijn beschrijvingen, maar daar moet je wel een aantal keer voor doorklikken. Je ziet maar wat je doet. Je bent in ieder geval gewaarschuwd. (WH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content