Nederlandse schrijver Rutger Kopland overleden

De Nederlandse dichter en schrijver Rutger Kopland (1934-2012) is op 77-jarige leeftijd overleden. Kopland, die eigenlijk Rudi van den Hoofdakker heette, was ook psychiater en hoogleraar.

Hij schreef gedichtenbundels en literaire essays. Kopland was een van de populairste dichters van Nederland. Thema’s die steeds in zijn werk terugkeren, zijn de tijd die voorbij gaat, en de natuur in al haar facetten. Kopland schreef 14 gedichtenbundels en ook literaire essays. Zijn werk werd onder meer vertaald naar het Engels, Duits en Italiaans.

Hij debuteerde in 1966 met “Onder het vee”. Een van zijn bekendste gedichten is “Jonge sla of De kunst van het vertalen”. In 1988 kreeg de dichter de P.C. Hooftprijs voor zijn oeuvre, en tien jaar later de VSB Poëzieprijs voor zijn bundel “Tot het ons loslaat”. In 2006 verschenen zijn “Verzamelde gedichten”.

Na een ernstig ongeluk zeven jaar geleden trok hij zich terug uit de openbaarheid. Kopland was eveneens psychiater en hoogleraar. Hij hield zich onder meer bezig met de betekenis van de slaap en de biologische klok voor het emotionele leven van zowel gezonde als psychisch gestoorde mensen. Hij publiceerde in wetenschappelijke tijdschriften en leerboeken. Van den Hoofdakker ontving voor zijn wetenschappelijke werk eredoctoraten voor de combinatie van zijn verdiensten op wetenschappelijk en literair gebied. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content