Nederlandse Lot Vekemans wint Taalunie Toneelschrijfprijs

© Phile Deprez

Vekemans ontving de prijs voor ‘Gif’ en tweevoudig oud-winnaar Rob De Graaf riep op tot schrijven over verwarring.

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver(s) van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Roestvrij repertoire

De prijs werd tijdens een feestelijke avond uitgereikt in Theater Kikker te Utrecht. Volgens de jury weet “Vekemans het hart recht te treffen met deze prachtige dialoog over twee mensen, die eerst een kind verloren hebben, toen zichzelf en toen elkaar”. Vekemans kreeg de prijs van Linde van den Bosch, de algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie. Van den Bosch stelde dat ‘Zonder vernieuwing van het repertoire krijg je roestvorming in het Nederlandstalig toneel’.

Gerijpt schrijverschap

Gif is niet zozeer vernieuwend qua vorm of inhoud (het stuk handelt over de liefde en wat het verlies van een kind met die liefde kan doen…). Vekemans levert met Gif bovenal een kwaliteitsvol liefdesdrama af waarbij de haat en liefde tussen een ex-koppel haast tastbaar worden door de doeltreffende woordkeuze en de compositie van de zinnen. Gifging vorig seizoen in première bij het NTGent, in een regie van Johan Simons. Het stuk speelt zich af op een kerkhof waar de ouders van de overleden Jacob elkaar na tien jaar scheiding terugzien. Volgens de jury getuigt het ‘van gerijpt schrijverschap een dergelijke thematiek geloofwaardig en invoelbaar te maken zonder te vervallen in beschouwing. Gif geeft blijk van een groot gevoel voor psychologie en voor subtekst: Lot Vekemans weet tot de kern van de pijn door te dringen en de complexe emotionaliteit van de personages naar boven te halen’.

Vekemans (1965°) is met deze tekst niet aan haar proefstuk toe. Tijdens de jaren negentig combineerde zij het theaterschrijven met journalistiek werk voor onder meer Toneel Theatraal, het Theatertijdschrift, het Theaterinstituut Nederland en de Theatermaker. Sinds 1999 is ze fulltime toneelschrijfster. Ze schrijft zowel voor jeugd- als volwassentheater en leverde onder meer stukken aan Theater Artemis en het Zuidelijk Toneel.

De jury

Vekemans werd gelauwerd door een Nederlands-Vlaamse jury die dit jaar bestond uit Thibaud Delpeut, regisseur bij De Toneelschuur Producties Haarlem en Toneelgroep Amsterdam; Stijn Devillé, schrijver / regisseur en de artistiek leider van het Leuvense stadstheatergezelschap Braakland/ZheBilding én tevens oud-winnaar van de Taalunie Toneelschrijfprijs 2009 en Eva Zwart, actrice bij o.a. Het Syndicaat Amsterdam en BonteHond Almere. Dramaturg/journalist Steven Peters was secretaris.

Zij verkozen Gif boven Pieter De Buyssers Nachtevening (LOD, 2010, in een regie van Inne Goris) en Sophie Kassies’ Ik, Calvijn (De Utrechtse Spelen, 2009, in een regie van Erik Snel).

Schrijf over verwarring!

Het was Rob de Graaf, tweevoudig winnaar van de Taalunie Toneelschrijfprijs (in 1996 met 2skin en in 2007 met Vrede), die de feestelijke avond opluisterde met de jaarlijkse Taalunie Toneelschrijflezing. In die lezing riep hij toneelschrijvers op vooral stukken te schrijven die verslag doen van de verwarringen van onze tijd ‘en dat dan op zo’n manier dat ons publiek die verwarringen niet meer ervaart als normaal, maar zich erover verwondert’. Hopelijk krijgt deze relevante oproep de nodige navolging.

Els Van Steenberghe

http://taalunieversum.org/taalunie/ | www.lotvekemans.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content