Nederlands topacteur Bert Luppes verhuist naar NTGent

Een van de meest geprezen Nederlandse acteurs zal in de toekomst deel uitmaken van het NTGent-ensemble. Goed nieuws!

Transfer in de theaterwereld

Vanaf volgend seizoen zal de Nederlandse acteur Bert Luppes zo goed als zeker deel uitmaken van de vaste spelerskern van NTGent. De gesprekken om tot een overeenkomst te komen zijn in een eindfase beland. Langs beide kanten is de wil zeer groot.

Veelgeprezen acteur

Bert Luppes [1955] is een Nederlandse acteur. Hoewel hij in vele Nederlandse films heeft gespeeld, is hij vooral bekend als toneelacteur. Voor zijn theaterwerk ontving hij tweemaal een Louis d’Or, de toneeloscar voor de beste mannelijke acteur van het jaar.

Eenmaal voor zijn rol als George Vermeersch in het stuk Vrijdag (ZT Hollandia) in 2003 en voor zijn rol als Martin in een stuk uit 2009 getiteld De geit, of wie is Sylvia? [Onafhankelijk Toneel]. In 2005 werd hij genomineerd voor diezelfde prijs voor zijn rol als George in Wie is er bang voor Virginia Woolf? uit 2005 van Onafhankelijk Toneel. In 2005 won hij het Gouden Beeld voor zijn ‘uitzonderlijke of opvallende bijdrage’ aan Droog, geregisseerd door Annemarie van de Mond, uitgezonden door KRO televisie.

Indrukwekkende carrière

Bert Luppes begon zijn opleiding aan de Toneelacademie Maastricht die hij in 1979 afrondde. Hij was vanaf het begin van de oprichting een vaste speler bij Theatergroep Hollandia en later bij ZT Hollandia [een fusie tussen Hollandia en Het Zuidelijk Toneel]. Naast deze gezelschappen speelt hij af en toe ook bij andere gezelschappen. Sinds 2007 werkt Bert Luppes als freelance acteur en coacht en regisseert hij verschillende voorstellingen, o.a. bij Theater Artemis in Den Bosch.

Bert Luppes staat in de theaterwereld hoog aangeschreven, door zijn sterk engagement maar vooral om diep in de huid te kruipen van elk personage die hij moet vertolken. Van zuurste woestheid tot zoetste tederheid, geen rol is hem vreemd. Door de onderhandelingen met Luppes toont het NTGent aan dat het zijn kern van karakterspelers nog meer envergure wil geven.

Guido Lauwaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content