Najaar van VIER wordt rebelser en digitaler

De ideale wereld © Vier

‘Je moet bij ons dingen zien die nooit op vtm of één zouden kunnen’, zegt VIER-woordvoerder Kristof Demasure bij de voorstelling van de nieuwe najaarsprogrammatie.

VIER moet in het najaar rebelser zijn. Dat bleek bij de voorstelling van de nieuwe programma’s die de zender in het najaar voorschotelt. ‘Je moet bij ons dingen zien die nooit op vtm of één zouden kunnen’, zegt woordvoerder Kristof Demasure. VIER focust voornamelijk op primetime tijdens weekdagen, maar vult dat aan met een belangrijk digitaal luik.

Met de onlangs afgeronde instap van Telenet kreeg De Vijver Media, de holding boven de zenders VIER en VIJF en productiehuis Woestijnvis, een broodnodige financiële injectie. Een aardverschuiving in het zendschema van VIER voor het najaar, vanaf 31 augustus, brengt dat echter niet teweeg. De groei moet geleidelijk aan komen, luidt het.

Niet te braaf

Dat betekent dat VIER opnieuw haast uitsluitend inzet op programma’s tussen 20.00 en 23.00 uur van maandag tot donderdag. Verschil met het vorige televisieseizoen is dat er nu ook op woensdag een eigen productie zal staan, terwijl daar vroeger aangekochte reeksen geprogrammeerd werden. Het devies bij de nieuwe programma’s is dat het ‘niet te braaf’ mag zijn.

Dat geldt bijvoorbeeld voor het nieuwe debatprogramma Karen & De Coster op woensdag, gemaakt door het productiehuis Het NieuwsHuis van journalist Eric Goens. VIER heeft geen journaal, maar wil met dat programma toch actualiteit aanbieden. Karen Damen moet voor de emotionele insteek zorgen, terwijl Gilles De Coster voor de ‘harde debatten’ moet zorgen. Zij wagen zich aan ‘grote en kleine maatschappelijke kwesties.’

Gevestigde waarden

Nog nieuw is Dwangers, dat op dinsdag staat. In dat programma reist de Nederlandse voetbalanalist Jan Mulder naar Thailand met zeven mensen met een dwangneurose en vier toptherapeuten. Op donderdag komt Geubels en de Idioten, waarin Philippe Geubels zijn medewerkers Pedro Elias en Sarah Vandeursen laat uitproberen wat hij zelf niet durft.

Voor het overige zijn er gevestigde waarden als Komen Eten, De Rechtbank en De Ideale Wereld. Dat laatste programma loopt vijf weken, waarna het vervangen wordt door de nieuwe reeks van De Slimste Mens. Ook later in het najaar komen er nieuwe seizoenen van Het Zijn net Mensen, op zaterdag, en De Recherche. VIER opent van maandag tot donderdag de avond met Het Klapsalon en sluit rond middernacht af met de Amerikaanse Tonight Show met Jimmy Fallon.

Ook later in het najaar te verwachten zijn Hoeveel ben je waard? met Evy Gruyaert en De Blauwe Gids van reporter Luc Haekens, bekend van De Ideale Wereld. Haekens gaat in acht afleveringen op bezoek bij de Belgische aristocratie, van jonkheer tot prins. Bij dat programma hoort ook een boek, dat zal verschijnen tegelijk met de uitzendingen op televisie.

Eigen fictie

Eigen fictie ontbreekt in het zendschema, maar dat wil VIER volgend jaar rechtzetten met drie nieuwe reeksen. Het gaat om Callboys van Jan Eelen (Het Eiland), een nog naamloze sitcom van Woestijnvis over Philippe Geubels en Auwtch!. Die laatste reeks wordt geregisseerd door Geoffrey Enthoven (Hasta La Vista!) en heeft Axel Daeseleire en Ben Segers in de hoofdrollen.

VIER focust sterk op primetime, maar wil de kijker ook de rest van de dag entertainen. Daar moet een ‘creatieve cel’ voor zorgen, die apps of andere digitale content zal ontwikkelen in opdracht van alle programmamakers. De zender wil met extra content voor mobiele apparaten een stap voor zijn op de andere zenders, en zet daar zwaar op in. ‘We willen de kijkers entertainen van 6 tot 20 uur, en daarna gaan ze dan voor de tv zitten’, hopen ze bij VIER. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content