Monumenten openen voor 23e keer de deuren

© Open Monumentendag

Thema van de 23ste Open Monumentendag is ‘Conflict’.

Op 394 sites in 193 steden en gemeenten in Vlaanderen vindt op zondag 11 september de 23ste editie van de Open Monumentendag plaats. Thema van het grote monumentenfeest is ‘Conflict’.

De organisatoren beloven een gevarieerd programma met verrassende openstellingen en leuke activiteiten. Het programma biedt zo’n 900 items. “Met jaarlijks 500.000 bezoekers is Open Monumentendag uitgegroeid tot het grootste eendagsevenement van het land en zelf een monument geworden”, zegt algemeen coördinator Benny Buntinx.

De organisatie doet opnieuw inspanningen om, naast de traditionele 45-plussers en hoger opgeleiden, ook gezinnen met kinderen aan te spreken. Open Monumentendag besteedt dit jaar aandacht aan Wereldoorlogen I en II, maar ook conflicten van daarvoor komen aan bod. Stadspoorten, burchten, kastelen, versterkte hoeves en fortengordels zijn getuigen, alsook herdenkingsmonumenten.

Het programma beperkt zich niet tot militaire twisten, maar heeft ook aandacht voor maatschappelijke conflicten, ideologische en sociale conflicten. Ook erfgoed als inzet van een conflict komt aan bod.

Het volledige programma staat online op www.openmonumenten.be. Nieuw is dat eigenaars van een smartphone op de dag zelf mobiele website http://m.openmonumenten.be kunnen bezoeken en zo onderweg monumenten en activiteiten in hun buurt kunnen ontdekken. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content