Misfits: ‘Heroes’ met hangjongeren

‘Magic in the streets of London’, in het eerste seizoen van Misfits.

Misfits

Reeks: *** Extra’s: 0 (Just Entertainment)

Reeks. Vijf jonge boefjes die van de rechter een taakstraf kregen opgelegd, staan in een fictieve wijk van Londen op straat als er een bizarre storm opsteekt. Na een blikseminslag blijken ze plotseling allemaal een superkracht te bezitten – de een kan gedachten lezen, de ander kan de tijd manipuleren en nog iemand kan onzichtbaar worden. Dan beginnen hun problemen echter nog maar, want als de reclasseringsambtenaar van dienst hen aanvalt, wordt hij door een van de jongeren per ongeluk gedood. Dus moeten de vijf proberen uit de greep van de politie te blijven en er ondertussen ook voor zorgen dat niemand hun superkrachten ontdekt.

Qua opzet doet Misfits – dat in 2009 op de Britse televisie begon – natuurlijk sterk denken aan Heroes, de Amerikaanse dramareeks waarin enkele gewone burgers worstelen met hun speciale talenten. Maar ook al is ze duidelijk voor een iets jonger publiek gemaakt, de Britse reeks hoeft zeker niet onder te doen voor de tegenhanger uit de VS.

De personages zijn bijvoorbeeld beter uitgewerkt dan Hiro, Claire en co: bij het begin van Misfits lijken de vijf jongeren gewoon onuitstaanbare boefjes, maar naarmate je ze in de zes afleveringen van dit eerste seizoen beter leert kennen en hun achtergrond duidelijk wordt, worden ze steeds sympathieker. Ook het feit dat deze reeks geen alles overkoepelende mythologie bevat, is eigenlijk een opluchting: hier geen cheerleaders die de wereld moeten redden of sinistere bedrijven met duistere plannen, maar gewoon enkele tieners met puberproblemen die per toeval ook superkrachten hebben.

Qua special effects moet Misfits natuurlijk wel zijn meerdere erkennen in Heroes: het budget van de Britse serie lag duidelijk een stuk lager. Maar de goedkopere trucjes hebben ook hun charme en de makers zijn er wel in geslaagd de reeks een eigen look mee te geven. Kortom, stukken beter dan de beelden van het schorremorrie in de straten van Londen die we de afgelopen weken over ons heen hebben gekregen. Geen extra’s.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content