Minister Schauvliege opent Circuit X

© Maya Wilsens

Met Circuit X ondersteunt Minister Schauvliege de presentatie en de spreiding van jong podiumwerk.

Zondagavond 28 augustus 2011 opende Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) Circuit X; een initiatief dat de presentatie én spreiding van jong podiumwerk wil stimuleren. Het Theaterfestival, LOCUS (steunpunt lokaal cultuurbeleid) en VTi (steunpunt voor de podiumkunsten) zijn de initiatiefnemers.

Verenigde krachten

Circuit X sluit aan bij een van de beleidsprioriteiten van de minister, namelijk: ‘een betere afstemming van productie, aanbod en spreiding’ bewerkstelligen in een sector waar ‘moet bekeken worden of een afname van het productieaanbod zich niet opdringt en hoe we de doorstroming van onze kunstproducties naar diverse circuits kunnen stimuleren . Dus besloot Minister Schauvliege om het initiatief te ondersteunen met, voor dit eerste seizoen, 48 000 Euro.

De eerste aanzet tot Circuit X dateert al van 2007. Binnen het Platform Podiumkunsten startten programmatoren van kunstencentra, werkplaatsen en cultuurcentra een overleg op waarbinnen ze elkaar op de hoogte houden van nieuw werk en elkaars programma. Binnen dat overleg groeide de vraag naar een betere spreiding van (prille) voorstellingen.

Die bezorgdheid lag aan de basis van de studiedag Zet mij in CC (februari 2010) en leidde uiteindelijk tot Circuit X waarvoor Het Theaterfestival, LOCUS en het Vlaams theaterinstituut (VTi) de krachten bundelden.

Hoe werkt het?

Vanaf dit jaar zal de jury die de selectie van het Theaterfestival bepaalt, tevens enkele veelbelovende (‘belangwekkende’) creaties van jonge kunstenaars selecteren. Dat pril werk wordt tijdens het festival gepresenteerd onder de noemer ‘Circuit X’. De bijzonderheid is dat deze creaties niet alleen tijdens het festival te zien zijn. Ze trekken vervolgens langs een 24-tal gemeenschaps- en cultuurcentra in Vlaanderen.

Bovendien worden de producties, meestal in een reeks van drie verschillende creaties, niet zomaar in een lokaal cultuurcentrum gedropt. Er wordt ook aandacht besteed aan de omkadering door inleidende gesprekken en nagesprekken te organiseren.

Voor avonturiers

Kortom, spek naar de bek van de avontuurlijke toeschouwer die nieuwsgierig is naar de toekomstige grootmeesters van de podiumkunsten.

De eerste editie ging zondagavond in het Brusselse jeugdtheaterhuis BRONKS van start. Na de toespraak van Minister Schauvliege trad het danser/choreografenduo Pieter Ampe en Guilherme Garrido aan. Zij brachten hun eigenzinnige danscreatie Still Standing You.

Naast Still Standing You werden ook Dorp van Annelies Van Hullebusch, De vader, de zoon en het heilige feest van Sadettin Kirmiziyüz, While Things can change van Koen de Preter en Maria Ibarretxe en De Tatiana Aarons Experience van Tom Struyf geselecteerd.

Nog tot zaterdag 3 september kunt u deze creaties tijdens het Theaterfestival te Brussel ontdekken alvorens ze aan hun reis door Vlaanderen beginnen.

Els Van Steenberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content