Minister Gatz gaat op zoek naar alternatieve financiering voor cultuur

© Belga

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) wil tijdens de komende legislatuur inzetten op alternatieve financiering voor cultuur. Dit om, desondanks de nodige besparingen, toch extra middelen voor de sector te vinden.

De Vlaamse regering moet de komende jaren besparen, ook in de middelen voor cultuur. “Hoeveel dat precies zal zijn, maakt deel uit van het begrotingsdebat, zegt Gatz. “Men bespaart altijd meer dan men wil, maar minder dan men denkt.” Subsidies naar beneden halen, wat bijvoorbeeld gebeurde in Nederland, wil de liberale minister niet. Daarom wil hij binnen dit en twee jaar bekijken hoe er ‘bijkomende alternatieve financiering’ kan gevonden worden voor de cultuursector. Dat vertelde hij in een interview met De Standaard en in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

Minister Gatz wil bekijken of een tax-shelter, zoals die nu voor de filmindustrie bestaat, uitgebreid kan worden naar audiovisuele kunst, muziek en misschien zelfs letteren.

Daarnaast is Gatz ook minister van Media. De openbare omroep zal moeten besparen, zegt hij en de inspanning zal ‘niet onbelangrijk’ zijn. Bedragen wil hij voorlopig niet noemen. “Er zal ook een sterke openbare omroep blijven, want dat is ook goed voor de concurrentie,” aldus Gatz. (Belga/LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content