Meg Stuart wint Konrad-Wolf-Preis 2012

Na laureaten Ken Loach, Christoph Marthaler en Lars von Trier (o.a.) is nu de eer aan Meg Stuart.

De ‘Akademie der Künste’ in Berlijn maakte deze week bekend dat de Konrad-Wolf-Preis in 2012 zal worden uitgereikt aan Damaged Goods choreografe en danseres Meg Stuart.

De Konrad-Wolf-Preis is genoemd naar de Duitse filmregisseur en langdurig voorzitter van de ‘Akademie der Künste’ tijdens het DDR tijdperk. De prijs wordt door een juryjaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar die een uitmuntende bijdrage heeft geleverd aan de podium-, film- of mediakunsten. De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 18 november in de ‘Adademie der Künste’ in Berlijn en beloont Meg Stuart met 5.000euro.

Het juryverslag stelt : “Meg Stuart is een kunstenares die onophoudelijk op zoek gaat naar de verbindingen tussen het verlangen en de beweging. Zij toont de mens zoals die drijft op de golven van zijn gemoed, zeer gevoelig en kwetsbaar. Tijdens een creatieproces plaatst Stuart zichzelf steeds op gelijke hoogte met haar performers en medewerkers: zij zijn deel van haar werk en geven het mee vorm. “

Ter gelegenheid van de prijsuitreiking brengt Meg Stuart samen met live muzikant Brendan Dougherty haar solo Signs of Affections (2010). Deze 10 minuten durende fysieke explosie kanaliseert een intensiteit aan beweging via handen en hoofd. Na de ultieme climax laat de drum een oorverdovende stilte na.

Meg Stuart (° 1965) is een Amerikaanse choreografe en danseres. In 1994 richtte ze haar eigen gezelschap, Damaged Goods, op en maakte van Brussel en Vlaanderenhaar artistieke uitvalsbasis. Met Damaged Goods als mobiele productiestructuur creëerde ze grote zaalproducties, solos, locatieprojecten en installaties. Doorheen haar ruim twintig jaar omspannende carrière werkte Stuart steeds samen met artiesten uit verschillende disciplines zoals Pierre Coulibeuf, Philipp Gehmacher, Ann Hamilton, Gary Hill, Benoît Lachambre, Jorge León en Hahn Rowe. Stuart ziet het menselijklichaam als een veld onder hoogspanning waar gemoedstoestanden, emoties, energieën en beweging met elkaar in interactie treden. Haar werk is te zien op de belangrijkste internationale podia. Dit seizoen toert Meg Stuart / Damaged Goods in Vlaanderen en Brussel met Built to Last, VIOLET en the fault lines.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content