Meg Stuart wint de Grand Prix de la Danse de Montréal 2014

© Eva Wuerdinger
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Meg Stuart, choreografe en artistiek directeur van het Brusselse dansgezelschap Damaged Goods wordt bekroond voor haar uitzonderlijke bijdrage aan de dans met de ‘Grand Prix de la Dans de Montréal 2014’.

Choreografe en danseres Meg Stuart werd woensdag 3 december 2014 in Montreal bekroond met de Grand Prix de la Dance Montréal 2014. Deze prijs (15 000$) wordt jaarlijks uitgereikt aan een uitmuntende dansartiest(e) wiens werk gedurende het afgelopen seizoen te zien was in Montreal.

Na Anne Teresa De Keersmaeker (2012) is het met Meg Stuart de tweede keer dat deze eer te beurt valt aan een choreografe van een prominent Brussels-Vlaams dansgezelschap. Stuart, die in mei 2014 haar stuk Built to Last (2012) op het Festival TransAmériques (FTA) presenteerde, wordt door de jury beloond voor haar bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van de dans.

‘Deze artieste, die zo representatief is voor haar generatie, bezit een ongebreidelde fantasie. Ze omringt zich met sterke creatieve persoonlijkheden waarbij ze ieders inbreng respecteert en de nodige ruimte schept opdat steeds het beste uit de samenwerking kan worden gehaald. De jury prijst in het bijzonder Stuarts nieuwe kijk op het lichaam en haar durf om beklijvend en onbehaaglijk werk te maken. Ook haar sterke link met Montreal en haar herhaaldelijke aanwezigheid (sinds 1994) in deze stad vormde een belangrijke factor. Als gegeerde docente en multi-disciplinaire artieste, is Stuart het onderwerp van talrijke academische studies en gespecialiseerde publicaties die allen getuigen van de rijkdom en uitstraling van haar carrière als danseres en choreografe’, aldus de jury.

Samen met haar gezelschap Damaged Goods creëerde Meg Stuart meer dan dertig werken, gaande van solo’s, groepschoreografieën, locatieprojecten, installaties tot improvisatieprojecten. Ze zoekt in samenwerking met artiesten uit uiteenlopende disciplines voor elke creatie een nieuwe bewegingstaal en begeeft zich op de grens van dans en theater. Eerder dit jaar nog werd Meg Stuart door het magazine Tanz verkozen tot choreografe van het jaar 2014.

Meg Stuart/Damaged Goods is associated artist bij het Kaaitheater (Brussel), de Münchner Kammerspiele (München) en HAU Hebbel am Ufer (Berlijn).

(E.V.S.)

Alle info: www.prixdeladanse.com en www.damagedgoods.be

Fragmentje uit Built to last:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content