Mechelse kerken worden gerestaureerd

© Erf-goed.be

Met de meerjarige subsidiëringsovereenkomst ‘Torens aan de Dijle’ engageert minister Bourgeois zich tot de restaurantie van de kerken in de Mechelse binnenstad.

Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) en leden van het Mechelse stadsbestuur hebben de meerjarige subsidiëringsovereenkomst ‘Torens aan de Dijle’ ondertekend. De minister engageert zich daarmee tot een subsidiëring van ruim 12 miljoen euro voor de restauratie van de monumentale kerken in de Mechelse binnenstad.

De ondertekening vond niet toevallig plaats in de Sint-Petrus- en -Pauluskerk. Het interieur van het godshuis wordt als eerste aangepakt. Vier andere kerken volgen: Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk, Sint-Alexius en Catharina, Sint-Jan-Baptist en Evangelist en Sint-Catharina. “De planmatige aanpak moet zorgen voor een strikte uitvoeringstermijn en budgettering. Eind 2016 moeten de restauratieve werken voltooid zijn”, zegt Bourgeois.

Volgens de minister van Onroerend Erfgoed was het een primeur dat een convenant werd afgesloten voor de restauratie van religieus erfgoed. Hij verwees naar het belang van de vier gotische en vier barokke kerken voor de uitstraling van Mechelen en Vlaanderen. “Zeventig procent van de toeristen komt om erfgoed te bezoeken. Ons erfgoed is dan ook een enorme troef”, weet hij.

Burgemeester Bart Somers (Open Vld) sprak van een “heel belangrijk document”. De restauratie van sommige kerken in Mechelen sleept immers al jaren aan. “Wij ijveren al sinds 1983 voor de restauratie van de Sint-Petrus- en -Pauluskerk. We zijn dan ook absoluut tevreden”, zegt ook voorzitter van de lokale kerkfabriek Paul Vander Poorten. Van Sint-Alexius en Catharina moesten zelfs de steigers worden vernieuwd die al meer dan twintig jaar rondom de kerk staan. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content